Orkaan Harvey en Irma lieten een spoor van destructie achter zich in Amerika en de Caraïben. Foto’s van geredde honden en katten vullen het internet, maar hoe zit het eigenlijk met de wilde dieren in het gebied, zoals zeedieren en vogels?

orkaan
Wat gebeurt er met wilde dieren tijdens een orkaan? | Foto: Pixabay

Van honden, katten en flamingo’s, tot dierentuindieren: verhalen over geredde dieren gaan viraal op het internet. Helaas is er maar weinig bekend over het effect van verwoestende orkanen als Harvey en Irma op de wilde dieren in het gebied. Wat gebeurt er met deze dieren?

Zeedieren
Sommige dieren voelen dat er gevaar komt en vluchten weg voor de orkaan hen heeft bereikt. Zo blijkt uit verschillende studies dat zeedieren zoals dolfijnen en haaien veranderingen in waterdruk voelen en naar open water zwemmen. Zo werden er acht haaien gevolgd in de aanloop naar orkaan Charley in 2004. Zes van de acht haaien vluchtten naar open water. De andere twee verdwenen uit het bereik van de detectieapparatuur en hadden het gebied dus verlaten.

Het is helaas niet altijd zo dat dolfijnen en andere zeezoogdieren gevaar voelen en vluchten. Sommige dolfijnen werden door de sterke waterstroom in ondiepe lagunes of zelfs op het land geduwd, waardoor ze moesten worden gered, gerehabiliteerd en vrijgelaten in de oceaan.

orkaan
Sommige zeedieren stranden door een orkaan | Foto: Bahnfrend/Wikimedia

Hetzelfde geldt voor kleinere zeedieren die minder mobiel zijn, zoals bijvoorbeeld vissen en zeeschildpadden. Zij zijn overgeleverd aan het woeste water. Wetenschappers schatten dat 9 miljoen vissen werden gedood door orkaan Andrew. Vele kwamen op het droge terecht of werden geëlektrocuteerd door elektriciteitsdraden die in het water terecht kwamen.

Landdieren
Net als sommige zeedieren kunnen ook sommige landdieren op tijd wegkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde vogels veranderingen in luchtdruk voelen en bepaalde infraroodgeluiden oppikken, waardoor zij weg kunnen vliegen van de orkaan. Andere vogels hebben minder geluk en worden in de storm gevangen, waardoor ze in andere leefgebieden terechtkomen.

Kleine eekhoorntjes worden door de hevige wind vaak uit hun nest geblazen. Ook hebben deze diertjes een gebrek aan voedsel doordat de aarde overhoop is gehaald en verstopte nootjes zijn weggewaaid. Ook bijvoorbeeld herten hebben moeite met het vinden van voedsel, omdat planten, bomen en grasgebieden zijn vernietigd.

orkaan
Jonge eekhoorns | Foto: Niki.L/Wikimedia

Andere landdieren zoals wasberen, beren en grondvogels profiteren in sommige gevallen van hevige stormen. Zo kunnen beren en grondvogels veel makkelijker bescherming vinden door omgevallen bomen. Wasberen zijn daarnaast echte aaseters en kunnen gemakkelijk voedsel vinden in de nasleep van een orkaan. Padden en kikkers gebruiken de hevige regenval zelfs om zich te kunnen voortplanten.

Tijdens natuurrampen zijn dieren even kwetsbaar als mensen en zijn zij in veel gevallen overgeleverd aan het geweld van de natuur. Hulp van mensen is hard nodig om deze dieren te beschermen en te redden. Gelukkig zijn er vele lokale en internationale organisaties die zich inzetten voor deze vergeten slachtoffers van natuurrampen.

Bronnen: MNN, Telegraph, NY Times ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen