Het leek of Amerikaanse autofabrikanten eindelijk afstand hadden genomen van het nutteloze en barbaarse gebruik van dieren in crashtests. Maar autofabrikant Ford Motor Company vliegt uit de bocht – ondanks gemaakte beloften – met een financiering van een botsproef met varkens. Tenminste 27 dieren werden gedood.

Ford gebruikt varkens in crashtests
Autofabrikant Ford gebruikt varkens in crashtests | Foto: publiek domein

Varkens die levend worden ingezet bij crashtests: begin jaren negentig was dat nog de normaalste zaak van de wereld voor autofabrikanten. China presteerde het om zelfs in 2019 nog in het nieuws te komen met gruwelijke beelden van levende varkens in botsproeven. En anno 2021 is het de beurt aan de Amerikaanse autofabrikant Ford.

Ford gebruikt varkens in crashtests
Ford gebruikt varkens in crashtests | Foto: screenshot petitie PETA

Door aanhoudende protesten van onder meer dierenrechtenorganisatie PETA leek de inzet van dieren als crashtest dummies in Amerika voorbij. Totdat bekend werd uit een onlangs gepubliceerde studie dat Ford een crashtest heeft gefinancierd, waarbij de lichamen van tenminste 27 varkens zijn gebruikt.

Gruwelijke details

De details zijn gruwelijk: de lichamen van de varkens, die vlak voor de test zijn gedood, werden omhoog gehouden met draden die door hun wervelkolom lopen, terwijl een slinger met grote impact tegen de lichamen beukt. Onnodig, want er zijn niet-dierlijke onderzoeksmethoden beschikbaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde oefenpoppen. Bovendien is de anatomie van een varken anders dan die van een mens, dus de informatie die met deze verwerpelijke tests wordt verkregen is niet van toepassing op menselijke slachtoffers van auto-ongelukken.

Ford gebruikt varkens in crashtests
Ford gebruikt varkens in crashtests | Foto: screenshot petitie PETA

Loze belofte Ford

Na een intensieve campagne van PETA tegen het gebruik van dieren bij botsproeven verzekerde Ford in 2009 aan de dierenrechtenorganisatie:

“…dat het bedrijf niet direct de ontwikkeling van producten waarbij levende dieren worden gebruikt uitvoert of financiert, en zich er niet van bewust is dat het dergelijke proeven in de afgelopen drie decennia heeft geleid.”

De recente test waarbij tenminste 27 varkens werden gedood, lijkt die garantie te schenden. Een woordvoerder van Ford weigert volgens PETA te zeggen of het bedrijf op dit moment nog andere dierproeven uitvoert of financiert. Het zegt genoeg dat geen enkele andere Amerikaanse autofabrikant dit soort walgelijke dierproeven nog steunt. Technologie heeft de barbaarse praktijk van het gebruik van dieren bij botsproeven overbodig gemaakt. Dieren voelen pijn, ervaren angst en hechten waarde aan hun leven, net als mensen.

Petitie

Vind je dat Ford zich aan zijn woord moet houden en voorgoed moet stoppen met het gebruik van dieren in crashtests? Teken dan de petitie van PETA.

Bron:

Levende varkens gebruikt in Chinese crashtesten (petities)

©AnimalsToday.nl