De felroze kleur van flamingo’s is afkomstig van hun voeding – de dieren kunnen carotenoïden niet synthetiseren, wat zorgt voor kleur van hun verendek. Hoe meer carotenoïde-houdend voedsel een flamingo eet voordat ze in de rui gaat en nieuwe veren krijgt, hoe helderder de nieuwe veren zullen zijn. Na verloop van tijd vervaagt de kleur echter. Dus hoe kan een flamingo een paar maanden later, tijdens het broedseizoen, een partner versieren? Door slim gebruik van ‘cosmetica’, aldus een nieuw onderzoek in Behavioral Ecology and Sociobiology.

Broedende flamingo
Broedende flamingo | Foto: Wikimedia Commons

Wetenschappers die een grote groep flamingo’s (Phoenicopterus roseus) bestudeerden in Spanje, ontdekten dat de vogels carotenoïde-pigmenten scheiden door middel van de zogenaamde uropygial-klieren in de buurt van de staart. Als het broedseizoen nadert, wrijft een vogel haar wangen over de klieren en verspreidt vervolgens de afscheidingen over de veren van haar hals, borst en rug. Hierdoor wordt het roze pigment verbeterd. Hoe vaker ze dit doet, hoe meer roze ze kleurt en hoe langer ze roze blijft – de kleur vervaagt binnen een paar dagen als deze niet opnieuw wordt aangebracht.

De roze kleur is voor mannetjes een signaal over de geschiktheid van een flamingo. Hoe helderder de kleur van de vogels, hoe succesvoller hun liefdesleven, zeggen de wetenschappers. Deze vogels paren eerder, waarmee ze aanspraak maken op de betere broedplaatsen en verhoogt broedsucces.

Zodra een flamingo een partner heeft gevonden, stopt ze echter met het aanbrengen van haar make-up. Dat kost teveel tijd en energie. Misschien is dit wel het flamingo-equivalent van jezelf laten gaan?

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp