De handel in wilde dieren is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende, illegale handel ter wereld. In aanloop naar Wereld Wilde Dierendag op 3 maart verzocht de Europese Unie Myanmar om harder op te treden deze meedogenloze handel.

Aziatische olifant
De wilde olifantenpopulatie in Myanmar zal binnen enkele jaren zijn uitgeroeid | Foto: Yathin S Krishnappa/Wikipedia

In een statement stuurde de EU een duidelijke boodschap naar Myanmar:

“We dringen er bij de regering van Myanmar op aan om hun inspanningen om deze crisis aan te pakken te versterken. We bevelen met name aan dat de regering van Myanmar de legale verkoop beëindigt van dierlijke onderdelen van olifanten en andere wilde dieren, die tegenwoordig veel worden verkocht op markten.

Zolang deze markten illegale wildproducten blijven verkopen, lopen de dieren in Myanmar risico en zal de positie van het land als wereldwijde en regionale illegale handelscentrum voor wilde dieren blijven groeien nu andere landen in de regio hun markten sluiten. China beëindigde zijn ivoorhandel in januari van dit jaar en Hong Kong heeft ook toegezegd om de handel in ivoor te verbieden.”

Handel in olifanten
De EU-ambassadeurs waarschuwden Myanmar dat de wilde olifantenpopulatie in Myanmar in dit tempo binnen enkele jaren zal zijn uitgeroeid vanwege de stroperij voor slagtanden en andere lichaamsdelen. Volgens dierenbeschermingsorganisaties wordt er in Myanmar elke week één olifant gedood voor zijn huid. Van het olifantenleer worden onder andere sieraden gemaakt.

Begin maart werd er nog een wilde olifant doodgeschoten. Volgens de autoriteiten was de olifant gedood om zijn huid, slurf en slagtanden te verkopen. Dorpelingen uit de buurt sloegen alarm en konden de jagers ervan weerhouden de lichaamsdelen van de olifant te stelen. Er wordt nog steeds gezocht naar de daders.  De Deense ambassadeur Peter Lysholt Hansen maakt zich zorgen over deze ontwikkeling:

“Er is niet veel tijd. We weten niet hoeveel olifanten er nog zijn. In 2011 was de schatting ongeveer 1400 tot 2000, maar de populatie is dramatisch gedaald. In Bago, Yoma en Ayeyarwady zijn ze misschien over een of twee jaar verdwenen.”

Met de oproep wil de EU Myanmar stimuleren om nu actie te ondernemen, zodat het land in oktober de conferentie in Londen over illegale handel in wilde dieren kan bijwonen en haar plaats in te nemen als regionale leider in de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren.

Bronnen: MMTimes, EEAS, Save the Elephants, The Guardian ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen