2018 is zeer goed begonnen voor de populatie berggorilla’s in het Congolese nationaal park Virunga. In de eerste twee maanden zijn maar liefst 7 jongen geboren.

Virunga
Gorilla met jong in het Virunga National Park | Foto: Cai Tjeenk Willink/Wikimedia

De rangers in nationaal park Virunga in Congo zijn zeer verheugd over geboortes bij de berggorilla’s. Sinds begin van het jaar zijn zeven jongen geboren. De geboortegolf begon op 7 januari toen gorilla Sebutimbiri een zoon kreeg. Een aantal dagen later werden in vijf dagen tijd nog eens vier baby’s geboren.

Na januari dacht men dat de ooievaar wel klaar was, maar op 4 februari kreeg Mivumbi een jong, een mannetje. Daarna werd weer een zoon geboren op 12 februari, bij moeder Rwubaka. Voor de rangers is het extra mooi om te zien dat het zo goed gaat met de populatie berggorilla’s, een ernstig bedreigde diersoort. Dag in dag uit zetten zij zich in om deze magnifieke dieren te beschermen. Ze sporen vallen op, patrouilleren in het park en blijven bij de gorilla’s in de buurt, om te voorkomen dat de dieren worden gedood voor bushmeat.

Virunga
Foto: Pixabay

Met gevaar voor eigen leven
Dit is zeer gevaarlijk werk. De groep rangers bestaat uit zo’n 550 mannen en vrouwen die letterlijk hun leven geven om de gorilla’s en andere dieren in het park te beschermen tegen vele gewapende bendes en stropers. Meer dan 160 rangers zijn hierbij omgekomen in de afgelopen tien jaar. Ook de directeur van Virunga werd aangevallen. De Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode werd in 2014 beschoten in zijn auto en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleefde de aanval ternauwernood.

Virunga
Foto: Kurt Ackermann/Wikipedia

Gorilladokters
Daarnaast worden de gorilla’s bijgestaan door de Gorilla Doctors. Dierenartsen van deze organisatie verzorgen de mensapen in Virunga. Zij helpen de dieren gezond te blijven, vangen wezen op en verlenen medische zorg. In februari werd gorilla Gihishamwotsi  nog behandeld vanwege een ziekte van de luchtwegen. Helaas worden regelmatig gorilla’s aangetroffen in vallen, zo ook baby Yalala, die vorig jaar zeker zes dagen met haar poot vast heeft gezeten. Ze was er zeer ernstig aan toe en haar voet moest worden geamputeerd. Inmiddels gaat het gelukkig goed met haar en heeft ze een ongewoon vriendje, bosbok Pongo.

Virunga
Foto: Pixabay

Dankzij de beschermingsmaatregelen van de rangers en het geweldige werk van de Gorilla Docters, groeit de populatie berggorilla’s. Tien jaar geleden leefden er nog maar zo’n 720 berggorilla’s in totaal. Inmiddels zijn er iets minder dan 1000: de populatie in Virunga groeit het snelst. Met de geboorte van de zeven jongen die dit jaar tot nu toe zijn geboren, zet deze voorzichtig positieve trend door.

Enige park met drie soorten mensapen
Virunga is Afrika’s oudste nationale park, een UNESCO-werelderfgoed en is 7800 vierkante kilometer groot. Het park is gelegen in het oosten van Congo en grenst aan Oeganda en Rwanda. Een kwart van de totale populatie berggorilla’s leeft in dit park, evenals twee andere soorten mensapen, de Oostelijke laaglandgorilla en chimpansees. Ook komt de bedreigde okapi voor in Virunga. De natuur in het park wordt bedreigd door illegale houtkap voor de productie van houtskool, oorlogszuchtige rebellen en stropers. Ook buitenlandse oliebedrijven hebben het gemunt op de bronnen in het park.

Een indrukwekkende documentaire over Virunga is te zien op Netflix. Bekijk de trailer hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=Wu-vjWd7Tb8

Bron: Virunga.org ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde