Aanstaande vrijdag 4 april is het Wereld Zwerfdierendag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de meer dan 600.000.000 zwerfdieren die op deze aardbol leven. Deze dieren lijden elke dag. Ze ondergaan extreme hitte en kou, lijden honger en dorst, ze zijn vaak ziek en worden met regelmaat mishandeld.

Zwerfhonden Boekarest wereld zwerfdierendag
Zwerfhonden Boekarest| Foto: Wikimedia Commons

Hoeveel zwerfdieren er precies in Nederland zijn, is niet bekend. Het aantal loopt in de vele tienduizenden. Katten en konijnen vormen de grootste groep zwervers in Nederland. In 2010 werden alleen al in de met de Dierenbescherming samenwerkende asielen bijna 25.000 zwerfkatten opgevangen. Het aantal zwerfhonden dat wordt opgevangen, ligt een stuk lager dan bij de katten. In 2010 waren dat er in de met de Dierenbescherming samenwerkende asielen minder dan 8.000.

Jaarlijks komen er 180.000 honden bij in Nederland. Hiervan is 73% afkomstig uit de illegale hondenhandel en broodfok. Het grootste deel van de honden komt uit landen met grote zwerfhondenpopulaties (Oost Europa). 4,5% van de aanwas van honden komt hier via zwerfdierenstichtingen.

Handelaren uit Oost Europa hebben begrepen dat het lucratief is om honden van straat te plukken of met zwerfhonden te fokken en ze zo ofwel met een zielig verhaal ofwel als lookalike rashond te verhandelen naar West Europa en Nederland. Veel van deze honden komen op deze wijze terecht op Marktplaats. Deze honden zijn vaak ongezond en niet ingeënt. Er wordt gesjoemeld met paspoorten en tijdens de transporten wordt niet gekeken naar het welzijn van de dieren. Kortom: economische motieven prevaleren boven dierenwelzijn.

Stray Animal Foundation Platform voert actie tegen dit soort praktijken en probeert consumenten bewust te maken van de stand van zaken. Voor Wereld Zwerfdierendag heeft de organisatie een aantal tips:

• Koop NOOIT een hond via Marktplaats!
• Koop je een pup, sta er dan op dat je de ouders ziet.
• Ga je over tot het aanschaffen van een buitenlandse zwerfhond, informeer dan eerst bij Stray Animal Foundation Platform naar de stichting.

Wil je iets extra’s betekenen voor een zwerfdier op Wereld Zwerfdierendag, ga dan eens naar een opvang of asiel bij jou in de buurt en breng wat tijd door met een asieldier.

Bron: persbericht Stray Anima Foundation ©PiepVandaag.nl