Ernstig paardenleed verwerkt in Nederlandse snacks

Eyes on Animals heeft samen met Europese dierenrecht organisaties opnieuw onderzoek gedaan naar de verkoop van paardenvlees in Nederland uit Zuid-Amerikaanse landen. De beelden zijn ronduit schokkend.

paardenvlees

Schokkende beelden van het leed van paarden | Screenshot Radar

Paarden worden verwond en ziek op transport gezet. De dieren krijgen illegale medicatie en soms staan ze uren in de brandende zon te wachten tot ze aan de beurt zijn om geslacht te worden.

In het televisieprogramma Radar zegt Lesley Moffat van Eyes on Animals afgelopen maandag.

“Op beelden die werden gemaakt december vorig jaar is te zien dat een paard op de grond ligt met een grote wond op zijn been. Een grote vogel is het vlees uit de wond aan het eten. Een normaal paard zou meteen op staan maar dit paard heeft het opgegeven.”

Het vlees van de dieren is verwerkt in onder andere bitterballen en kroketten die bij de horeca groothandels te verkrijgen zijn en dus volop in horecagelegenheden verkocht worden. Het zit ook in de bitterballen van Ad van GelovenBeckers en in Breti vleeskroketten. Ook de snackketen van de NS, Smullers, verkoopt gehaktstaven met dit paardenvlees.

Twee jaar geleden maakten de gruwelijke beelden van de lijdensweg die slachtpaarden moeten doorstaan, gemaakt door Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich en Animals’ Angels USA, heel wat los. Animals Today startte een e-mail- en petitieactie en in een korte periode leverde dat zo’n 65.000 handtekeningen op en in de eerste 24 uur meer dan 30.000 protestmails aan het adres van verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten.

De nieuwe beelden laten zien dat er echter in die twee jaar, ondanks alle mooie beloftes, helemaal niets veranderd is.

Bekijk de uitzending van Radar hier.

Bron Radar © Animals Today Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Tamara zegt:

  Wat is er toch mis met mensen dat ze mensen zo met levende wezen kunnen om gaan. Wat zijn wij mensen monsters.

 2. Jeroen zegt:

  Extra wrang:
  De levensmiddelengigant die in zijn assortiment ook de Beckers snacks met mishandelde paarden erin had heeft lang geleden Natudis in Harderwijk, de grote leverancier van biologische producten, overgenomen. Of zij nog steeds deel uitmaken van hetzelfde bedrijf weet ik niet.

 3. Anke Lankreyer zegt:

  Te erg, geen woorden voor.
  Bepaalde groepen mensen zouden gewoon niet mogen bestaan.

 4. Jeroen zegt:

  Afschuwelijk dat dit allemaal maar plaats kan vinden. En dan op zo grote schaal, elke dag weer opnieuw. Iedereen weet dat dit gewoon permanent streng gecontroleerd moet worden en bij iedere overtreding streng gestraft. Als je dit aan “de markt” overlaat komt er nooit iets van terecht, dat blijkt al tientallen jaren. Gewoon heel strenge wetgeving maken voor alles wat met dieren te maken heeft, regelmatig onaangekondigd controleren en overtredingen streng bestraffen. Dat is de enige manier om het te laten veranderen zo lang mensen nog vlees eten.
  Een nog betere manier is natuurlijk door gewoon helemaal geen vlees meer te eten.
  Want waarom zit er eigenlijk paardenvlees in kroketten en bitterballen? Je kunt ze even goed of zelfs beter maken zonder vlees, als je maar de juiste ingrediënten gebruikt, dan zijn ze alleen maar veel lekkerder. En het is gezonder en veel beter voor natuur en milieu. Vlees eten is helemaal nergens goed voor, het veroorzaakt alleen maar ellende, met name voor de miljarden onschuldige dieren die geen enkele kans hebben op een fatsoenlijk en veilig leven met liefde, gezondheid en geluk.

 5. Rineke Maas zegt:

  STOP met al dat dierenleed!!!!!!!!!!!!!!!
  Eet minder ( liefst helemaal geen ) vlees !

 6. Barbara zegt:

  Stop het paardenleed!

 7. Ik boycot vanaf vandaag alle genoemde merken en hoop dat er nog meer aan de oppervlakte komt ondanks dit houd ik wel van een paardenbiefstukje maar die wel geregistreerd en met gezondheidsverklaring ingeslapen is. (het is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden dat ik deze heb gegeten). Wens jullie veel succes met de aanpak en ga dit artikel delen via Facebook.

 8. M Boss zegt:

  Stop met deze mishandeling!

 9. Evelyn Schmidt zegt:

  Stop dit, genoeg is genoeg!.

 10. servotte swa zegt:

  dit moet stoppen voor mij geen snacks meer eet zo al geen paarden vlees

 11. P.Zuiderwijk zegt:

  Stop dit vreselijke leed!