Eyes on Animals heeft samen met Europese dierenrecht organisaties opnieuw onderzoek gedaan naar de verkoop van paardenvlees in Nederland uit Zuid-Amerikaanse landen. De beelden zijn ronduit schokkend.

paardenvlees
Schokkende beelden van het leed van paarden | Screenshot Radar

Paarden worden verwond en ziek op transport gezet. De dieren krijgen illegale medicatie en soms staan ze uren in de brandende zon te wachten tot ze aan de beurt zijn om geslacht te worden.

In het televisieprogramma Radar zegt Lesley Moffat van Eyes on Animals afgelopen maandag.

“Op beelden die werden gemaakt december vorig jaar is te zien dat een paard op de grond ligt met een grote wond op zijn been. Een grote vogel is het vlees uit de wond aan het eten. Een normaal paard zou meteen op staan maar dit paard heeft het opgegeven.”

Het vlees van de dieren is verwerkt in onder andere bitterballen en kroketten die bij de horeca groothandels te verkrijgen zijn en dus volop in horecagelegenheden verkocht worden. Het zit ook in de bitterballen van Ad van Geloven, Beckers en in Breti vleeskroketten. Ook de snackketen van de NS, Smullers, verkoopt gehaktstaven met dit paardenvlees.

Twee jaar geleden maakten de gruwelijke beelden van de lijdensweg die slachtpaarden moeten doorstaan, gemaakt door Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich en Animals’ Angels USA, heel wat los. Animals Today startte een e-mail- en petitieactie en in een korte periode leverde dat zo’n 65.000 handtekeningen op en in de eerste 24 uur meer dan 30.000 protestmails aan het adres van verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten.

De nieuwe beelden laten zien dat er echter in die twee jaar, ondanks alle mooie beloftes, helemaal niets veranderd is.

Bekijk de uitzending van Radar hier.

Bron Radar © Animals Today Karen Soeters