Een middelbare school in Engeland heeft vier varkens teruggestuurd naar de boer, vanwege protest van een van de ouders, die veganist is. De dieren werden verzorgd door de leerlingen en zouden in februari naar het slachthuis gaan. Dierenrechtenactivist Ed Winters startte een petitie om dit te voorkomen.

school
De dieren werden verzorgd door de leerlingen | Foto: via Change.org

Middelbare school Priestlands in Lymington houdt sinds tien jaar varkens op het terrein. Deze dieren werden telkens geschonken door lokale boeren, verzorgd door de leerlingen en naar de slager gestuurd. Het vlees werd bij lokale slagerijen verkocht of gebruikt in schoolmaaltijden. Scholieren hielpen de slagers om worsten te maken van het vlees. Op deze manier wilde de school leerlingen begrip bijbrengen voor de herkomst van hun eten.

Geschokt
Tot vorige week had de school vier varkens van 5-6 maanden oud, die in februari geslacht zouden worden. Vader Vincent Cook was geschokt toen hij hoorde wat er met de varkens zou gebeuren. Hij kaartte dit aan, en verzocht de school de dieren naar een opvang te sturen. Vincent Cook:

“Ik begrijp niet hoe we onze kinderen kunnen leren om met anderen mee te leven, als we ervoor kiezen om de meest kwetsbaren uit te buiten.”

#save#pigs#priestlands#school#sanctuary#petition#healthy#babies#notfood#help

Een bericht gedeeld door vincent cook (@veganvincentcook) op

Zijn verzoek werd afgewezen, omdat vegetariërs en veganisten in de minderheid zijn. Cook plaatste bovenstaande SOS-foto op Instagram en kreeg bijval van dierenrechtenactivist Ed Winters, ook wel Earthling Ed genoemd. Deze startte een petitie op Change.org, die binnen een dag 34.000 keer getekend werd.

Geen happy end
Vorige week besloot de school de varkens niet zelf te laten slachten, maar ze terug te sturen naar de boer waar ze vandaan komen. Afgelopen weekend zijn ze opgehaald. Er is helaas geen sprake van een happy end, de varkens worden naar C&S Meats Ltd gebracht om geslacht te worden. Schoolhoofd Chris Willsher:

“We zijn altijd open en eerlijk geweest over het doel van de varkens en hebben al vele jaren varkens rondlopen in onze ommuurde tuin, samen met gepensioneerde leghennen, eenden, dwerggeiten en weeslammetjes. We hebben de kinderen nooit gedwongen te helpen met de dieren, het is altijd een keuze.”

Een woordvoerder van de school legt uit aan Metro UK:

“We hebben respect voor de veganistische filosofie, maar Priestlands is de hele gemeenschap van dienst. We willen onze leerlingen op een duurzame manier laten zien waar hun eten vandaan komt en ze voorbereiden op de lokale arbeidsmarkt. Werkgelegenheid is in deze regio nog veel te vinden op boerderijen en dit betekent het opfokken van dieren voor vlees.”

De school zal de gemeenschap raadplegen om te beslissen of er voortaan nog varkens op het terrein zullen worden gehouden of niet.

Bronnen: The Times, Metro UK ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde