Empty the Tanks Worldwide eist de sluiting van alle dolfinaria, omdat dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen niet in kleine bassins gehouden horen te worden. Het druist in tegen hun natuur, maakt de dieren depressief en ziek. Zaterdag was het de 7e Empty the Tanks Day en ook bij het Dolfinarium in Harderwijk werd opnieuw gedemonstreerd voor sluiting.

sluiting
Empty the Tanks eist sluiting Dolfinarium Harderwijk | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Walvisachtigen horen niet thuis in kleine bassins, want de oceaan stroomt door hun bloed. Deze intelligente dieren zijn gebouwd op het zwemmen van grote afstanden, op zoek naar voedsel of om te paren. Ze gebruiken hun sonar voor echolocatie en communicatie, maar in het bassin van een dolfinarium weerkaatst het geluid doorlopend tegen de wanden. Iedere vorm van natuurlijk gedrag is onmogelijk en veel dieren worden letterlijk depressief en ziek. Hiertegen krijgen ze zelfs antidepressiva toegediend.

sluiting
Empty the Tanks 2019 Dolfinarium Harderwijk | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Sluiting van het circus

De trainingsmethode van dolfijnen is erop gebaseerd dat ze hongerig zijn, zodat de dieren alles doen voor de beloning. Net als Loro Parque op Tenerife en Sea World in de VS is het Dolfinarium niet anders dan een circus met wilde dieren en die zijn verboden in Nederland. Toch wordt er nog altijd een uitzondering gemaakt voor dit circus op de Noordwest-Veluwe.

Bekijk ons sfeerverslag van Empty the Tanks 2019 in Harderwijk (2’50”):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

The Cove en de leugen

Dolfinaria en zeeparken houden ook de wrede jacht op dolfijnen in Taiji, Japan, in stand. Meer daarover in de schokkende documentaire The Cove (trailer) van Ric O’Barry, de voormalig trainer van tv-dolfijn Flipper en tevens oprichter van The Dolphin Project.

In 2017 was O’Barry aanwezig tijdens Empty the Tanks in Harderwijk en gaf toen onderstaand interview, over ‘de leugen die Dolfinarium heet‘:

Ric O’Barry: De leugen die Dolfinarium heet (interview)

©AnimalsToday.nl Bart van Riel