Het levend koken van kreeften, krabben en inktvissen in Nederland moet stoppen. Dat vindt demissionair minister Schouten van LNV, na vragen hierover van Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Recent Brits onderzoek lijkt de minister eindelijk overtuigd te hebben.

Schouten wil eind aan levend koken kreeften en krabben
Schouten wil eind aan levend koken kreeften en krabben | Foto: publiek domein

Dieren, inclusief mensen,  voelen pijn als waarschuwing dat er iets mis is. Pijn signaleert een ziekte of verwonding, is een teken van bedreiging en kan leiden tot vluchtgedrag of een andere noodzakelijke reflex, zoals een terugtrekkende beweging. Het ontkennen dat dieren pijn voelen is derhalve behoorlijk onzinnig, want het is logischer om aan te nemen dat alle dieren dergelijk leed ervaren, puur uit lijfsbehoud. Maar lang werd een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen dieren, want dat kwam de mens goed uit.
.

In VK geen levende kreeften meer in de pan omdat ze pijn en leed ervaren

Levend koken verbieden

Kreeften, krabben en inktvissen kunnen pijn en leed ervaren. Hierover verscheen recent de uitkomst van een Brits onderzoek, aan de hand waarvan in het Verenigd Koninkrijk het levend koken van deze dieren verboden werd. Hoewel hierop al jarenlang wordt aangedrongen door dierenbeschermers, was het Britse onderzoek kennelijk nodig om demissionair  minister Schouten van LNV te overtuigen. Ze wil dat de dieren ‘diervriendelijk’ gedood worden voordat ze in het kokende water belanden. Op koksscholen zou hiervoor al aandacht zijn:

“Ik wil kijken hoe ik dat ook breder geschikt kan maken, op zo’n manier dat we niet meer dieren levend koken als er ook manieren zijn om ze sneller te doden met minder pijn.”

Volgens Schouten is een verbod een ‘goede zaak’ en ze voegde eraan toe dat er op Europees niveau naar wordt gekeken. Wetgeving moet echter wetenschappelijk onderbouwd worden, dus dat kan nog wel even duren. Tot die tijd vraagt de minister aan koks om alvast te anticiperen en te stoppen met het levend koken van kreeften en krabben. Onlangs verbood de gemeente Utrecht de verkoop van levende kreeften en krabben (en bont) op markten.

Bronnen:

Britse parlementsleden: bescherm kreeften, octopussen en andere ongewervelden in nieuwe wet

Zwitserland verbiedt het levend koken van kreeften

©AnimalsToday.nl BVR