Twee mannen moeten later dit jaar voor de rechter verschijnen in Den Haag omdat zij ervan verdacht worden hanengevechten in Nederland te hebben georganiseerd. Het gaat om een inwoner uit Zwammerdam en een man uit Bodegraven.

hanengevechten
Eerste Nederlandse rechtszaak tegen organisatoren hanengevechten | Foto (illustratief): publiek domein

Het tweetal wordt aangeklaagd voor het organiseren van hanengevechten waarbij gegokt kon worden met geld, dierenmishandeling en het vormen van een criminele organisatie zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten. Door de coronacrisis is een datum nog niet vastgesteld.

Hanengevechten in Nederland

In 2018 werden de verdachten aangehouden door de politie. Zij hielden in illegaal gebouwde hokken 51 kippen en hanen in een weiland  aan de Burgemeester Kremerweg in Bodegraven. Bij de woning van een van de verdachte werden ook hanen gevonden. Dat het niemand is opgevallen dat de dieren daar leefden is volgens de politie, door het luidde gekraai van de dieren in de ochtend, onmogelijk. Op de locatie werd een kooi aangetroffen waar de hanen vermoedelijk in getraind werden. Ook werd een vat met meerdere dode hanen aangetroffen.

In 2018 kreeg de politie meerdere meldingen van hanengevechten. De verdachten zouden daar een prominente rol in hebben gespeeld. Het is het eerste onderzoek naar hanengevechten in Nederland.

hanengevechten
Hanengevecht in Tamil Nadu, India | Foto: Amshudhagar/Wikimedia

Hondengevechten

Vorig jaar diende ook de eerste rechtszaak wegens het organiseren van hondengevechten. Hoofdverdachte Batikan Y. kreeg van de rechtbank in Amsterdam 8 maanden cel opgelegd, waarvan 3 voorwaardelijk. De andere verdachten kregen taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. De daders zijn veroordeeld voor het organiseren van vier hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van honden op de kenmerken van vechthonden. Ze kregen echter geen levenslang houdverbod opgelegd.
.

Cel- en taakstraffen voor organisatoren hondengevechten

Honden- of hanengevecht: meld het ons!

Net als bij hondengevechten vinden er binnen de sfeer van georganiseerde misdaad hanengevechten plaats. Naast onnoemlijke veel dierenleed gaat er grof geld in om en wie daarover uit de school klapt is de pineut. Toch vragen wij mensen die meer weten over hanen- en hondengevechten de politie te waarschuwen of contact met ons op te nemen. Wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie alsnog op de juiste plek belandt. Help mee om deze ellende te stoppen of op zijn minst terug te dringen. Neem contact op via redactie@animalstoday.nl.

Bron:

©AnimalsToday.nl