In Australië zijn in korte tijd zeven nieuwe springspinnen ontdekt. De spinnetjes van amper een halve centimeter groot hebben prachtige kleuren en een van de nieuwe springspinnetjes lijkt wel geschilderd door Vincent van Gogh. Het achterlijf van de spin toont grote overeenkomsten met het schilderij De Sterrennacht uit 1889.

springspinnen
Zeven nieuwe springspinnen ontdekt in Australië | Foto: @j_schubert__/Twitter

Springspinnen maken geen web maar zitten vast aan een stevige draad. Hun naam geeft precies hun jachttechniek aan, want de kleine spinnetjes bespringen hun prooi met grote precisie. De nieuw ontdekte soorten werden in het westen van Australië gevonden door spinnendeskundige Joseph Schubert uit Melbourne.
.

.
Schubert was vooral verrast door de grote overeenkomsten in kleur tussen het bewuste schilderij van Van Gogh en één van de nieuw ontdekte soorten, die met de wetenschappelijke naam Maratus constellatus vernoemd is naar De Sterrennacht.

springspinnen
Maratus constellatus (vert. pauwspin sterrenhemel) | Foto: screenshot video Museums Victoria/YouTube
De Sterrennacht
De Sterrennacht – Van Gogh (1889) | Foto: publiek domein via Wikipedia

Het gaat om zogeheten pauwspinnen, die net als de vogels pronken met hun achterlijf. In ruststand ziet het spinnetje er bruinig uit, maar zodra de mannetjes een potentiële partner tegen het lijf lopen pronken ze met hun kleurenpracht, zoals te zien in onderstaande video:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Springspinnetjes komen ook in Nederland voor. Wie wel eens een heel klein donker spinnetje op de vensterbank heeft zien zitten dat bij toenadering snel wegspringt mag zich verheugen in een boeiend huisgenootje, dat ook nog eens familie is van de meest mooie en kleurrijke beestjes die moeder aarde huisvest.

In Australië worden regelmatig nieuwe springspinnen ontdekt. Vorig jaar is er nog een vernoemd naar modeontwerper Karl Lagerfeld:
.

#GNvdD: Nieuwe springspinnen ontdekt (video)

.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.