Java AapOp woensdag 21 december werd bekendgemaakt dat de 73 Java-apen die nu nog verblijven in het proefdierenverblijf bij het farmaceutische bedrijf MSD in Oss worden overgedragen aan Stichting AAP in Almere. De 73 apen gaan met vervroegd pensioen. Vandaag is het al zover: de eerste groep van 16 Java-apen verhuist dan naar Almere.

Er zijn goede afspraken gemaakt met Stichting AAP, de Dierenbescherming en MSD over de opvang en de verzorging van de dieren. MSD zal de overplaatsing naar Stichting AAP ook financieel ondersteunen. De dieren zijn bij MSD sociaal gehuisvest in vier groepen, waardoor ze al gewend zijn om met soortgenoten samen te leven. Dit maakt het voor AAP makkelijker om ze op te vangen.

Vandaag wordt de eerste groep, bestaande uit 16 dieren, ondergebracht in Almere, in aanwezigheid van directeur David van Gennep van AAP, een vertegenwoordiger van MSD en directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Vóór eind januari 2012 zullen alle dieren worden geplaatst in de binnenverblijven van de Apeneilanden van Stichting AAP. AAP hoopt dat ze dan in het voorjaar ook naar buiten kunnen, maar eerst moeten de dieren wennen aan hun nieuwe onderkomen.

AAP riep op 22 december via haar website en de social media sympathisanten op om namen voor de 73 apen te bedenken. De dieren hebben nu uitsluitend een nummer en het is best een uitdaging om 73 toepasselijke namen te bedenken die niet al eerder voor dieren bij AAP zijn gebruikt. Binnen een paar dagen kreeg AAP vele reacties van sympathisanten met namen als Natalia (geboren met Kerst), Siti (nobele vrouw) en Saima. De afdeling Opvang van AAP gaat zich buigen over alle namen en kiest er 73 uit.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “Na de overeenkomst met MSD is het ineens heel vlot gegaan: de eerste 16 apen verhuizen morgen al naar de Apeneilanden van Stichting AAP. Dat was nog even keihard werken: deze Kerstdagen moesten we met zijn allen aan de slag, maar dat hebben we er graag voor over. Als de dieren helemaal gewend zijn aan hun binnenverblijven kunnen ze hopelijk snel naar buiten. En vanaf de vlonders rondom de Apeneilanden zijn de dieren straks goed te bewonderen, zodra het buiten warm genoeg is voor onze gasten!”.

Bron: Stichting AAP