De Nederlandse Douane heeft afgelopen donderdag op een postsorteercentrum duizenden haaienvinnen onderschept. Deze zijn afkomstig van twee beschermde haaiensoorten. De onderschepte lading, vanuit Hongkong naar Nederland verzonden, is in beslag genomen en wordt vernietigd.  

haaienvinnen
Duizenden haaienvinnen onderschept door Nederlandse douane Foto: publiek domein

De douane heeft in totaal vierduizend haaienvinnen onderschept op een postsorteercentrum in Den Haag. Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) gaat het om twee beschermde soorten, namelijk de kortvinmakreelhaai en de gladde hamerhaai. De onderschepte lading woog in totaal 120 kilo. Na schatting zijn daarvoor tussen de achthonderd en dertienhonderd haaien gedood. De lading kwam uit Hongkong met als bestemming Nederland. Volgens RVO zijn de illegale vinnen vernietigd en doet de rijksdienst onderzoek naar Nederlanders die erbij betrokken waren.

Beschermde soorten

Beide haaiensoorten zijn beschermd volgens het CITES-verdrag en staan op de lijst van beschermde dieren. Het CITES-verdrag (Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) bestaat uit afspraken die 164 landen met elkaar hebben gemaakt over de bescherming van dier- en plantensoorten. In dit verdrag is onder andere opgenomen welke dieren met uitsterven worden bedreigd en bescherming verdienen en daarom niet mogen worden verhandeld. Dit verdrag moet voorkomen dat wilde diersoorten uitsterven of sterk in aantal daalt.

haaienvinnen
Haaienvinnen | Foto: Kremer Obrock via BlueShark.be

Grote internationale vraag

De grote internationale vraag naar haaienvinnen en -vlees heeft gezorgd voor het uitroeien van diverse haaiensoorten. Volgens wetenschappers wordt een derde van de haaiensoorten met uitsterven bedreigd door overbevissing. Jaarlijks worden ongeveer 100 miljoen haaien gedood voor consumptie. Haaienvinnen bijvoorbeeld komen veel voor in dure Aziatische soepen of gerechten. Verder is het kraakbeen van de haai terug te vinden in middelen tegen spier- en gewrichtspijn. Ook het vlees van de haai wordt steeds vaker gegeten.

Overbevissing

Door de langzame voortplanting van haaien, zijn ze extra gevoelig voor visserijdruk. Voor veel haaisoorten is een lage visserijdruk genoeg voor een scherpe afname in aantal. Ook als bijvangst, waarbij de haai verstrikt raakt in vissersnetten, is zorgwekkend. Het uitsterven van de haaiensoorten heeft grote gevolgen voor de marine-ecosystemen waarin ze leven. Doordat ze aan de top van de voedselketens in de oceanen staan, zijn haaien belangrijk voor de balans in zee.

500 babyhaaien
Foto: publiek domein

Verbod ontvinnen

Gelukkig is het barbaarse ‘ontvinnen van haaien’ in veel landen verboden, waarbij de vin wordt afgesneden om vervolgens het levende dier terug te gooien in het water. Helaas is de handel in haaienvinnen nog steeds florerend. Dit vraagt om een krachtige handhaving en sanctionering om de illegale handel effectief aan te pakken. Voordat het te laat is en dieren uitsterven door toedoen van menselijk handelen en falen.

Bronnen:

Gigantische vangst haaienvinnen door douane Hongkong

Europese landen goed voor bijna helft van Aziatische haaienvinnenmarkt

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman