De Faunabescherming doet aangifte wegens het verstoren, verjagen en doden van de wolf in Wapse, gemeente Westerveld. De aangifte wordt gedaan tegen burgemeester Jager van Westerveld en de hobbyboer die een wolf te lijf ging met hooivork en schep. 

Faunabescherming
Faunabescherming doet aangifte wegens verjagen en doden van wolf in Wapse | Foto: publiek domein

Uit de nu bekende feiten blijkt dat er geen sprake geweest is van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf. Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt. De hobbyboer was duidelijk in overtreding. En dubbel in overtreding, want hij had geen wolfwerend raster en zijn schapen waren dus niet adequaat beveiligd, zoals wel wettelijk verplicht is. Er is geconstateerd, dat de wolf onder het schrikdraad doorgekropen is en na de aanval is hij over het raster gesprongen.

Wolf versus hond

Ook onderbelicht is, dat de boer nauwelijks gewond is geraakt, hij was na het ziekenhuisbezoek heel snel weer thuis. Dagelijks takelen honden mensen veel erger toe zonder dat daar zulke rigoureuze consequenties aan verbonden worden als in dit geval gebeurd is met de wolf.

De wolf bleek 2 uur later onder zonnepanelen op een weiland te liggen. En is daar op last van de burgemeester door de politie doodgeschoten. Overtreding drie en overtreding vier. Het protocol, om te beoordelen of een wolf mensen heeft aangevallen en vervolgens moet worden gedood, is in het geheel niet gevolgd. De burgemeester had niet het recht om wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten. En de politie had dat moeten weten en verifiëren, alvorens te schieten.

Foto: publiek domein

Aangifte

De Faunabescherming zal er alles aan doen vervolging in te doen stellen tegen het aanvallen, verontrusten en doden van de streng beschermde wolf. Dit misdrijf mag niet onbestraft blijven, vooral ook omdat er een receptwerking van uit zou kunnen gaan. Diverse kamerleden hebben al kamervragen aangekondigd naar aanleiding van het voorval, waarmee de polarisatie alleen lijkt toe te nemen, in een kwestie die uitstekend geregeld is in wetgeving en wolvenprotocol.

Bron:

©AnimalsToday.nl