Dolfijnen lijken meer op mensen dan we wellicht denken. Ze hebben emoties, ze leven in groepen die ze als familie beschouwen, ze hebben seks voor het plezier én ze worden graag high! Zoveel blijkt uit een nieuwe documentaire van de BBC, waarin te zien is hoe dolfijnen op giftige kogelvissen zuigen, om van het verdovende effect te genieten.

Kogelvis
Kogelvis blaast zichzelf op als verdedigingsmechanisme | Foto: NPS photo – Bill Eichenlaub [Public domain], via Wikimedia Commons
De camera’s van de documentairemakers werden als zeedieren vermomd, zodat de dieren ongestoord gefilmd konden worden. Op de beelden is te zien hoe de dolfijnen in een soort trance raken van het sabbelen op de kogelvis. Ook spelen ze met de vis en “gooien” ze hem naar elkaar over. De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine.

Volgens zoöloog en producer van de BBC-documentaire Rob Pilley is het de eerste keer dat dolfijnen werden gefilmd terwijl ze dit doen:

“We zagen hoe de dolfijnen de kogelvissen met de grootste behoedzaamheid behandelden. Zeer zacht en delicaat, alsof ze de dieren aan het melken waren. Ze letten er goed op dat ze de kogelvissen niet doden. De kogelvissen reageren daarop door een reeks gifstoffen af te scheiden ter bescherming. Eens de dolfijnen die binnen hadden, leken ze stoned en dreven ze dicht bij het wateroppervlak”.

What does a dolphin use to get high? A toxic puffer fish that makes…

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor