Tijdens het eerste weekend van september zijn in Spanje twee stieren overleden bij stierenfeesten waarbij geen dieren worden gedood. De dood van deze stieren laat zien hoe gevaarlijk en uitputtend stierenfeesten voor de dieren zelf zijn. Er wordt vaak beweerd dat feesten zonder bloed minder wreed zijn, maar de stieren lijden wel degelijk aan stress en uitputting.

dode stieren
Uitgeputte stier tijdens stierenren in Villa-Real overlijdt ter plekke | Foto: screenshot video

Tijdens de lokale festiviteiten van Mondaca (in de deelstaat Valencia) botste een stier in een evenement tegen een obstakel. Het dier was waarschijnlijk op slag dood:

Uitputting in Vila-Real
In Vila-Real, ook gelegen in Valencia, zakte een stier tijdens de lokale festiviteiten in elkaar. Volgens de gemeente is het dier niet ter plekke overleden en dus bij aanwezigheid van het publiek, maar pas nadat deze was verwijderd van de locatie. Maar activisten van Gladiadores por la Paz, die de beelden hebben gefilmd en aanwezig waren, is de stier wel degelijk gestorven tijdens het evenement. Zij gaan juridische stappen nemen tegen de organisatoren van het stierenfeest. De stier is waarschijnlijk aan uitputting overleden. Diezelfde avond zou deze stier gebruikt worden als vuurstier, dat leed is het dier in ieder geval bespaard gebleven.

De activisten die bezig waren het evenement te filmen moesten hiermee stoppen op het moment dat het dier in elkaar stortte, want ze werden ter plekke bedreigd door mensen uit het publiek. Volgens de activisten had de stier ook twee gebroken poten:

In Spanje worden jaarlijks 16.000 stierenfeesten gehouden en samen met het stierenvechten kunnen deze rekenen op 130 miljoen euro aan subsidies vanuit de Europese Unie. In sommige gevallen worden de stieren gedood tijdens het evenement, of erna in het slachthuis.

Toro de la Vega wordt Toro de la Peña
Aanstaande dinsdag 13 september zal het traditionele Toro de la Vega voor het eerst niet plaatsvinden, maar vervangen worden door een stierenren zonder bloed: Toro de la Peña. De deelstaat van Castilië en León heeft het doden van de stier bij aanwezigheid van het publiek verboden na nationale en internationale druk. CAS International (Comité Anti Stierenvechten) heeft samen met de Spaanse dierenpartij PACMA en later ook met HSI sinds 2006 meegewerkt aan het einde van Toro de la Vega.

Aan het begin van de campagne Rompe una Lanza (breek een lans) was Toro de la Vega niet bekend. Dankzij de campagne nam de bekendheid toe en later voegden zich vele organisaties en individuen toe in de strijd tegen Toro de la Vega.

In 2015 reisde PiepVandaag.nl met CAS International af naar Spanje om undercoverbeelden te maken van Toro de la Vega:

Bronnen: abc.es, levante-emv.com ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.