Bengaalse tijger
Foto: iStock Photo

Wetenschappers in Nepal zijn bezig met het opbouwen van ’s werelds eerste nationale DNA-database voor de met uitsterven bedreigde Bengaalse tijger. De wetenschappers doen dit, door een unieke “vingerafdruk” te registreren, die in de uitwerpselen van het dier te vinden is.

Dierbeschermers hebben in het verleden moeten vertrouwen op de ouderwetse techniek van het fotograferen van de grote katachtigen en de voetafdrukken te registreren, om de populatie te bestuderen.

Het project, dat wordt gesubsidiëerd door de United States Agency for International Development, is onderdeel van een Nepalese poging om het aantal Bengaalse tijgers te verdubbelen. Ooit waren er grote aantallen van deze tijgersoort te vinden in Nepal, maar tegenwoordig is de populatie erg klein, door stropers en de vernieling van het leefgebied.

Onderzoek, verricht in 2008, wees uit dat er maar 121 volwassen Bengaalse tijgers over zijn, die de paringsleeftijd hebben. Experts zeggen dat armoede en politieke instabiliteit in Nepal ideale omstandigen zijn voor stropers, die de dieren doden voor hun huid, vlees en botten, die een hoge waarde hebben in de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt geschat dat de huid van een Bengaalse tijger binnen Nepal zo’n $1000 kan opleveren, en international wel $10.000

Volgens het WWF worden tijgers wereldwijd met uitsterven bedreigd. De afgelopen 100 jaar zijn de aantallen met 95% afgenomen: waren er in 1900 nog 100.000 tijgers, nu zijn dat er nog maar 3200.

Bron: Yahoo News