Unilever Nederland stapt af van de plofkip, zo heeft het bedrijf Wakker Dier laten weten. Vanaf het eerste kwartaal van 2013 worden de kipknaks van Unox gemaakt van kip met één Beter Leven ster; een kip met meer (buiten)ruimte, een natuurlijkere groeisnelheid en vrijwel geen antibioticagebruik.

Plofkip - Unilever Nederland
©Wakker Dier

Alle andere producten waar Unilever kip in verwerkt, zullen zo snel mogelijk volgen. De plofkip is een extreem snelgroeiende kip die door overgewicht soms amper meer kan lopen en veel pijn heeft door pootontstekingen en borstblaren. Unilever zet met dit voornemen een stap in de goede richting en is hopelijk een voorbeeld voor vele andere kipverkopers in Nederland. Sinds gisteren heeft Wakker Dier het vizier op McDonald’s, Olvarit en Struik gericht vanwege hun gebruik van plofkip voor hun producten.

Kip, ‘t meest mishandelde stukje vlees
Van alle dieren die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, ofwel de ‘plofkip’, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt met genetische selectie, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Door het leven in de eigen uitwerpselen, krijgen zij last van pijnlijke voetzweren, hakblaren en borstblaren.

Dierenleed bij vleeskippen in de vee-industrie

Bron ©PiepVandaag.nl Erna van der Ploeg