Zegt onderzoek naar walvissen in gevangenschap iets over de walvissen die in het wilde leven? Volgens onderzoekers in dienst van het Vancouver Aquarium in Amerika wel. Andere wetenschappers beweren het tegendeel: onderzoek naar walvissen in gevangenschap helpt de walvissen die in het wild leven helemaal niet.

drieteenmeeuw
©Erwin Vermeulen

Onderzoek naar walvissen in gevangenschap zou volgens dit nieuwe rapport helemaal niet nuttig zijn voor de walvissen die in het wild leven. Beide groepen dieren hebben specifieke problemen en kenmerken, conclusies zijn niet simpelweg inwisselbaar of bruikbaar voor beide groepen. Veel onderzoeken zijn op maat gemaakt voor walvissen in gevangenschap en zijn van toepassing op walvissen die in het wild leven. De meerderheid van de onderzoeksprojecten die gaande zijn in dierentuinen en aquaria in het algemeen zijn ontworpen om om te gaan met-gevangenschap gerelateerde problemen.

Slachtoffers
Walvissen in gevangenschap zijn al langer onderwerp van felle discussies tussen voor en tegenstanders van aquarium en dierentuinen. In het Vancouver Auqarium stierven eerder dit jaar kort na elkaar twee baloega’s (witte dolfijnen, ook wel witte walvissen genoemd). Op dit moment leven er geen walvissen in gevangenschap in het aquarium in Vancouver, maar het aquarium heeft wel vijf beloega’s in bruikleen gegeven aan andere Amerikaanse parken. Beloega’s hebben behoefte aan een groot, diep jachtgebied, iets dat nooit kan worden geboden in gevangenschap. Deze dieren gedijen niet goed in gevangenschap, ze horen niet niet in kleine tanks maar in het wild. Er ligt sinds 2015 een wetsvoorstel om het houden van walvissen en dolfijnen in gevangenschap te verbieden, deze wet zal vermoedelijk half komend jaar besproken worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.