De Universiteit van Maastricht (UM) gaat toch dierproeven uitvoeren met labradors. Dat heeft de universiteit vandaag bekend gemaakt. In augustus besloot UM de voorgenomen proeven met 39 labradors op te schorten, naar aanleiding van felle kritiek en een petitie-actie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), die inmiddels ruim 128.000 ondertekenaars kent.

Orlando labrador dierproeven labradors
Foto Credit: hobbers1973 via Compfight cc

In het in augustus verschenen rapport ‘Huisdier of proefdier?‘ geeft ADC tekst en uitleg over deze experimenten. ADC campagneleider Molenaar:

“Er wordt opzettelijk hartfalen opgewekt bij de labradors over een periode van zes weken. Deze experimenten vallen onder de een na hoogste ongerief codering. Met andere woorden: de dieren zullen ontzettend lijden. Zo’n 30% van de honden bezwijkt al tijdens het experiment. De rest wordt na afloop afgemaakt.”

Volgens de onderzoekers van UM zijn de experimenten met honden medisch noodzakelijk. De universiteit test onder meer katheters en pacemakers. Wanneer de proeven worden hervat, is niet bekend. Molenaar:

“Stel je eens voor, een gezonde labrador die op een operatietafel ligt. Niet om geholpen te worden. Maar om een pacemaker te plaatsen met de bedoeling het hart op hol te jagen. De kans is groot dat de labrador dit experiment niet overleeft. Sowieso zal de hond na afloop worden afgemaakt en het hart verwijderd. Stel je eens voor, 39 labradors die dit leed moeten ondergaan?”

De petitie van ADC is nog steeds te tekenen: www.freethelabradors.org

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor