Bij maar liefst 12 van de 17 bedrijven in Flevoland met vrije uitloopkippen ontbreekt goede omheining om vossen te weren. Een degelijk hek is echter wel een belangrijke voorwaarde in de ontheffing om in een straal van 5 km rond de kippenbedrijven ’s nachts op vossen te jagen. De eerste en essentiële stap, het nemen van preventieve en diervriendelijke maatregelen, wordt hiermee overgeslagen. Dierenorganisaties Animal Rights, Dierbaar Flevoland en De Faunabescherming zijn dan ook woedend en eisen het intrekken van de ontheffing door Gedeputeerde Staten.

vossen
Foto: © Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

In de provincie Flevoland schieten jagers nu al jaarlijks circa 400 vossen dood. Met de nieuwe ontheffing, die geldig is tot eind december 2018, krijgen jagers vergaande bevoegdheden om vossen ook ’s nachts te bejagen. Met behulp van kunstlicht kan in het donker gejaagd worden, omdat vossen vooral in de nachtelijke uren actief zijn. Volgens de dierenorganisaties wordt hierdoor de natuur verstoord. Bovendien is de kans op het verwonden van vossen ‘s nachts groter. Animal Rights-directeur Robert Molenaar:

“Gewonde dieren kunnen verdwijnen in de nacht en kwijnen langzaam weg. Dit kan nooit de bedoeling zijn.”

Kapot hek
Uit onderzoek van Dierbaar Flevoland blijkt dat bij 12 van de 17 kippenbedrijven de afrastering, die minimaal 120 cm hoog en minimaal 30 cm ingegraven moet zijn met een maaswijdte van maximaal 7 cm, niet op orde is (zie bijlage). Volgens Marius Bouscholte, bestuurslid van Dierbaar Flevoland, is een hekwerk met vrijwel 100 procent bescherming te realiseren:

“Het vergt een investering van 30 euro per strekkende meter, inclusief plaatsing. Deze hekwerken vergen nauwelijks onderhoud en worden voor een periode van 25 jaar gegarandeerd.”

Pauline de Jong van De Faunabescherming:

“Het is onbegrijpelijk dat de provincie toestemming geeft om vossen tot op 5 km van deze kippenbedrijven te schieten, terwijl het grootste deel van de bedrijven zelf geen enkele moeite doen om hun kippen te beschermen.”

Petitie
De dierenorganisaties zijn gezamenlijk een petitie gestart met als doel het intrekken van de ontheffing door Gedeputeerde Staten. Vandaag, 28 februari, trekken zij gezamenlijk op tijdens de behandeling van de bezwaarschriften in het provinciehuis.

Persbericht Stichting Animal Rights, Dierbaar Flevoland en De Faunabescherming