Verdedigers stellen vragen bij het besluit om gorilla Harambe te doden, nadat een jongetje in het verblijf terecht was gekomen. ‘Als het enige protocol doodschieten was, dan waren ze erg kleingeestig’, zo menen zij.

Harambe
Bloemen voor Harambe | Foto: screenshot video WCPO.com/YouTube

PiepVandaag schreef eerder al over de verontwaardiging na het doden van Harambe in de dierentuin van Cincinatti. Adam Roberts, directeur van dierenbeschermingsorganisatie Born Free USA, zei dat er een groot vraagteken is over of het veiliger was geweest om de gorilla te verdoven, nadat hij het kind rond begon te slepen:

“Ik vind het erg voor de mensen die de beslissing hebben moeten nemen, maar een incident als deze had in de eerste plaats al nooit mogen gebeuren.”

De gebeurtenis riep veel commentaar op, met name op de sociale media. Veel daarvan was kritiek op de ouders. Er was zowel steun als afkering tegenover de dierentuin, die haar eigen actie verdedigde.

Openheid
Jack Hanna, een prominente dierentuindeskundige, neemt het voor de dierentuin op, met het argument dat de tijd die de verdoving nodig heeft om te werken te gevaarlijk zou zijn.  Adam Roberts zegt echter dat het doodschieten van de gorilla erg gevaarlijk was, omdat hij het kind had kunnen pletten terwijl hij neerviel:

“Het is een wonder dat het kind het overleefd heeft. De dierentuin moet open zijn over alles wat er is gebeurd tussen het alarm en het doodschot.”

Roberts vraagt de dierentuin om uitleg over of ze waren voorbereid op andere scenario’s dan het scenario dat nu is uitgevoerd, namelijk het wegroepen van de gorilla’s van de gebeurtenis en, wanneer Harambe hierop niet reageert, het dier te doden.  Dit zou de grote vraag moeten zijn voor elke dierentuin na dit incident. Maken we gebruik van de juiste protocollen?

Afleiden
Ian Redmond, directeur van het Engelse goede doel The Gorilla Organization, zegt dat hij graag wil weten of het personeel heeft geprobeerd om Harambe af te leiden met beloningen, in plaats van hem dood te schieten. De dierentuin laat niets los over pogingen om met het dier te onderhandelen door rustig tegen hem te praten en hem fruit aan te bieden. Gorilla’s hebben namelijk een redenerende geest.

Harambe
Vormde Harambe een bedreiging? | Foto: screenshot video TomoNews US/YouTube

Redmond zegt dat de gorilla zichtbaar was aangedaan, maar dat het meer leek op een mix van stress en nieuwsgierigheid dan agressie:

“Was een dodelijk schot de enige optie? Nee, ik denk het niet. Zijn er andere opties geprobeerd? Door hem een grote hoeveelheid fruit aan te bieden, zou het jongetje minder interessant voor hem zijn. Ook leek het of niemand bereid was om het verblijf in te gaan.”

Normaal gedrag
In een stuk voor The Guardian zegt Redmond dat het slepen van het jongetje door het verblijf overeen komt met gedrag van gorilla’s in het wild. Ze slepen takken of andere apen door het bos heen, alleen kan de ondergrond daar minder kwaad dan het beton van de dierentuin.

Hij bespreekt in het artikel ook de optie van het betreden van het verblijf door medewerkers, door met vastberaden houding in de richting van Harambe te bewegen. In dit soort situaties trekt de gorilla zich vaak terug.

Silverback-gorilla’s zijn een bedreigde diersoort. Harambe is in gevangenschap geboren in Texas en vorig jaar overgeplaatst naar Ohio.

Ouders
De federale politie onderzoekt de acties van de dierentuin en de politie van Cincinnati onderzoekt de ouders van het jongetje.  Vorige week zaterdag ontsnapte het kind aan zijn ouders en klom over een meter hoog stalen hek, liep door de bosjes en viel uiteindelijk ruim 4 meter naar beneden in de ondiepe gracht van het apenverblijf.

De dierentuin zegt dat nog nooit eerder iemand over het hek is geklommen sinds de plaatsing 38 jaar geleden. Redmond zegt juist dat dit een ongeluk was waar we 38 jaar op hebben kunnen wachten.

Incidenten
Born Free USA heeft een database waarin meer dan 2300 incidenten in de laatste 20 jaar staan van gevaarlijke ontmoetingen tussen mensen en exotische dieren. De meeste data, verzameld uit het nieuws of openbare verslagen, bevatten situaties van mensen die in contact komen met exotische huisdieren, zoals slangen. Bij de meeste ongelukken in dierentuinen zijn geen betalende gasten betrokken.

Born Free heeft echter ook data van riskante incidenten en zelf fatale en serieuze verwondingen in Amerikaanse dierentuinen waar wel bezoekers bij betrokken zijn, waaronder 20 gevaarlijke situaties met gorilla’s. Zo is er een voorbeeld van een gorilla die in 2012 uit zijn verblijf ontsnapte in Buffalo Zoo en een verzorger beet. Een ander incident vond plaats in de Dallas Zoo in 2004, waarbij een gorilla door de politie werd doodgeschoten, nadat hij uit zijn verblijf ontsnapte en meerdere mensen aanviel.

Keer op keer raken mensen gewond of worden dieren doodgeschoten, of zelfs allebei en dit geeft aan dat het een gevaarlijke situatie is, aldus Born Free-directeur Adam Roberts.  Er zijn voorbeelden uit het verleden van kinderen die in apen verblijven terecht kwamen en door de val bewusteloos raakte.

Onvoorspelbaar
Thane Maynard, de directeur van de Cincinnati dierentuin, zei maandag dat het personeel besloot dat het kind in levensgevaar was, omdat de gorilla zich geïrriteerd en onvoorspelbaar gedroeg en zo sterk is dat hij zelfs een kokosnoot met zijn handen kan vermorzelen. Maynard voegde hieraan toe dat de hekken aan alle voorwaarden en regels voldoen. De dierentuin gaat opnieuw kijken naar de veiligheidsmaatregelen en omheining van het gorillaverblijf. Born Free USA  roept op tot grote verbeteringen in alle Amerikaanse dierentuinen.

Standaardverblijf
Pat Janikowski is eigenaar van architectuur bedrijf PJA in Seattle, dat dierentuinen in de hele wereld ontwerpt. Volgens Pat is het dierenverblijf van Harambe in de Cincinnati dierentuin absoluut standaard.  Zowel de Europese als de Amerikaanse richtlijnen rondom dierenverblijven in dierentuinen zijn vrijwel hetzelfde. De beschrijving en de beelden van Gorilla World’s buitenverblijf is een populair type van een gorillaverblijf:

“Dit geeft de dierentuin precies wat het wil: een openlucht beeld. Het mooie aan gorilla’s is om ze te kunnen ruiken en op hun borst horen slaan.”

Als de dierentuin aan alle regels voldoet dan wordt het moeilijk om te verliezen wanneer de ouders van het jongetje besluiten een rechtszaak aan te gaan.

Bekijk hieronder de video van het voorval:

Bronnen: The Guardian, Born Free USA, Gorillas.org ©PiepVandaag.nl Laura Polderman