World Horse Welfare heeft melding gemaakt van een paardentransport waarbij de paarden 60 uur onderweg waren naar hun eindbestemming, het slachthuis. Onaanvaardbaar, zo vindt de dierenwelzijnsorganisatie.

paardentransport
Foto: Pixabay

De paarden stonden 24 uur achter elkaar in de vrachtwagen, toen ze vanuit Polen via Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië naar Italië werden getransporteerd. Onderweg werd maar één stop ingelast: na 24 uur mochten ze heel even de wagen uit om te ‘rusten’. Vervolgens moesten ze weer 12 uur lang in de vrachtwagen naar een slachthuis in het zuiden van Italië. Tony Evans van World Horse Welfare:

“Veel van de dieren konden niet meer goed lopen en sommigen hadden zulke slechte benen dat een paar minuten staan al pijn zou doen, laat staan een hele dag.”

Uitgedroogde paarden
De hengsten, merries en veulens stonden gewoon door elkaar heen en er was tijdens het transport geen water beschikbaar voor de paarden. Bij de controlepost wilden de dieren direct drinken. Eén van de paarden kon niet langer op zijn benen staan. Evans:

“De paarden waren stil, teruggetrokken en gespannen. Het was hartverscheurend.”

Bewijs
WHW verzamelt nu bewijs om de Europese Commissie te overtuigen dat deze situatie onhoudbaar is. Sinds 1927 probeert de organisatie ze al een einde te maken aan de lange transporten. Het aantal transporten is van 165.000 in 2001 afgenomen tot 54.000 in 2012 en ook de vrachtwagens zijn aangepast. Toch lijkt er nog veel werk voor de boeg.

Klik hier voor foto’s van de paarden.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor