Wereldwijd hebben mensen boos en verontwaardigd gereageerd op het doodschieten van gorilla Harambe, afgelopen zaterdag in de dierentuin van Cincinnati (VS). Dierentuinmedewerkers doodden het dier nadat een 4-jarig jongetje in het verblijf was terechtgekomen.

Harambe
Gorilla Harambe en het 4-jarige kind | Foto: screenshot video TomoNews US/YouTube

De kleuter klauterde in het bijzijn van zijn moeder over het hek en viel 4 meter naar beneden in het gorillaverblijf. Twee van de drie aanwezige gorilla’s werden direct weggehaald door dierentuinmedewerkers, maar Harambe merkte het jongetje op en ging naar hem toe. Op beelden is te zien hoe de gorilla hem meesleept, zijn hand vasthoudt en hem helpt met opstaan.

‘Levensgevaarlijke situatie’
Volgens de Cincinnati Zoo & Botanical Gardens was de situatie levensgevaarlijk en moest er daarom worden ingegrepen. Verdoven was volgens woordvoerders van het park niet mogelijk, omdat niet bekend is hoe lang het duurt voordat het serum werkt. Dus werd besloten de gorilla, die net de dag ervoor 17 jaar was geworden, dood te schieten. In een verklaring zegt het dierentuin dat de gorilla het jongetje gewelddadig meesleepte en in de lucht gooide. Dit wordt echter door ooggetuigen ontkend en ook uit beelden blijkt dat dit niet klopt.

Ouders aansprakelijk
Wereldwijd zijn mensen boos om de zinloze moord op Harambe. Binnen 24 uur tekenden meer dan 200.000 mensen uit protest een petitie op Change.org. Sommige mensen vinden dat de moeder van het jongetje aansprakelijk zou moeten worden gesteld, omdat zij nalatig is geweest. Getuigen zouden hebben verklaard dat het jongetje gezegd heeft dat hij in het gorillaverblijf wilde gaan en dat hij duidelijk probeerde over hekken te klimmen. Zij zijn van mening dat de ouders deze situatie hadden kunnen voorkomen door direct in te grijpen.

Veilig
Volgens Thane Maynard, directeur van Cincinnati Zoo & Botanical Gardens, is ‘Gorilla World’, zoals het gorillaverblijf wordt genoemd, veilig.

“Mensen kunnen over hekken klimmen en dat is wat er is gebeurd.”

Het moge duidelijk zijn dat, wanneer een 4-jarig jongetje in het een verblijf met wilde dieren in een dierentuin heeft kunnen vallen, de veiligheid van deze dierentuin ernstig te wensen over laat.

Bekijk hieronder een video van het incident:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor