Varkens in Nood ontving deze week een schokkende video waarop te zien is hoe varkens onderweg naar het slachthuis tot bloedens toe met elkaar vechten. De beelden werden gemaakt door een automobiliste die de open transportwagen met ongeveer 80 dieren op een parkeerplaats bij Breda zag staan.

vechten
Tot bloedens toe | Foto: screenshot video

De vrouw, die de beelden doorspeelde aan Varkens in Nood, vertelde:

“Toen we uitstapten om te kijken, was het gevecht in volle gang. Varkens die aan het knokken waren en elkaar haast afslachtten. Er klonk gegil, we zagen gebijt.”

Gevechten tussen varkens tijdens veetransporten vormen een grote misstand
Varkens leven in vaste groepen (tomen) met een strikte hiërarchie. Het is standaardpraktijk dat varkens uit verschillende tomen geselecteerd worden voor de slacht en in een nieuwe samenstelling op transport gaan. Eenmaal opgesloten in de overvolle veewagen breken gevechten uit tussen de varkens die elkaar niet kennen. Bij het vaststellen van de nieuwe groepshiërarchie kunnen zwakkere varkens niet vluchten. Zij worden keer op keer aangevallen.

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood:

“Het op de boerderij selecteren van varkens op gewicht levert gegarandeerd strijd op de veewagen, ook bij korte ritten. Slachterijen willen graag varkens van gelijke grootte binnenkrijgen, zodat ze kunnen voldoen aan de vraag van supermarkten om karbonades van exact hetzelfde formaat.”

Bekijk hieronder de schokkende video:

Persbericht Varkens in Nood