Dieren reizen soms duizenden kilometers om aan eten te komen, onderdak te vinden of voor gezelschap. De BBC maakte een overzicht van de dieren die de grootste afstanden afleggen in hun leven.

afstanden
Rendieren zijn echte lange afstandskampioenen | Foto: Pixabay

Bepalen welk dier de langste afstand aflegt is geen gemakkelijke opgave. Stopt het dier onderweg? Of is het een reis zonder pauze? Ook moet er rekening mee worden gehouden dat zwemmen anders is dan vliegen bijvoorbeeld.

Te land…
Op het land is het rendier recordhouder van het Guinness Book of Records als het gaat om ver reizen. Deze diersoort zou minstens 4800 kilometers door Noord-Amerika afleggen.

Ter zee…
Grijze walvissen waren voor een lange tijd recordhouders als het gaat om zeedieren, maar zijn in 2007 van deze plek verstoten door de bultrug. Deze zou minstens 8299 kilometers afleggen. Maar de bultrug is op zijn beurt weer verstoten van de eerste plek door een witte haai die ongeveer 11.100 kilometers aflegde, van Zuid-Afrika tot het westen van Australië en terug, binnen negen maanden.

afstanden
Lederschildpad | Foto: Hannes Grobe-AWI/Wikimedia

Maar een lederschildpad doet deze records verbleken, nadat hij door onderzoekers werd gevolgd op een reis van 20.500 kilometer. De meeste dieren in de oceaan reizen ‘s nachts.

En in de lucht!
Tussen Mexico en Canada zijn monarchvlinders waargenomen die 4000 kilometers afleggen. In sommige zomers zijn er vlinders geweest die ruim 15.000 kilometers vlogen. Een libellensoort wordt beschouwd als insect met de langste migratieroute. Deze is minstens 18.000 kilometer lang. De libellen reizen van India naar het oosten van Afrika en terug. Dit duurt wel een hele generatie lang, in hun eentje kunnen ze dit niet volhouden.

afstanden
Reis om de wereld in 46 dagen | Foto: Pixabay

Bij vogels vinden we de kampioenen onder de kleinste en de grootste soorten. Kolibries vliegen gemiddeld 2200 kilometers, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. De gigantische albatros kan afstanden tot wel 5500 kilometer afleggen. Er is er zelfs een gevolgd die in 46 dagen de aarde rondvloog.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser