Begin deze week nam Paulien Gude een bijzondere foto van damherten op het station van Zandvoort. Een bijzondere maar ook vreemde foto, want je zou verwachten dat de herten liever in de natuur rondbanjeren. Volgens sommigen waren de dieren gewoon nieuwsgierig. Maar anderen denken dat de herten op de vlucht waren voor de jagers in de Amsterdamse Waterleidingduinen en een veilig heenkomen zochten.

Zandvoort
Damherten bij station Zandvoort | Foto: Paulien Gude via Facebook

In de waterleidingduinen leven zo’n 3000 damherten en er is besloten dit aantal komende jaren terug te brengen naar 800. Op dit moment is het afschieten in volle gang en herten zijn geen domme dieren. Net als ieder ander levend wezen vluchten ze voor gevaar, en als dat uit een knallend jachtgeweer komt moet je gewoon wegwezen.

Instinct
Het ligt zeer voor de hand dat dit de reden is waarom afgelopen dinsdag 3 januari een groep damherten op het station van Zandvoort te zien was. Wellicht dat de dieren instinctief weten dat ‘gewone’ mensen geen kwaad doen, want die zien ze vaak genoeg door het duingebied wandelen. Maar wanneer de geur van dood in de lucht hangt neem je de benen en verlaat je je vertrouwde natuurlijke omgeving.

‘Intuïtief gedrag’
In de meeste reguliere media werden de damherten bestempeld als ‘nieuwsgierig’, maar op de sociale media uitten mensen ook twijfels of dat de drijfveer was. Zoals Lida Koper, op de Facebookpagina Je bent Zandvoorter als:

“Het feit dat er nu heel veel in het dorp komen, zelfs overdag heeft denk ik te maken met het feit dat er in de duinen op ze gejaagd wordt. Dit is intuïtief gedrag en hebben mens en dier van nature. Ze proberen nu van het gevaar weg te lopen en dus dan maar het dorp in. Voor er gejaagd werd liepen er niet zoveel in dorp rond.”

‘Vluchten voor de kogels’
In februari 2016 verschenen er midden in de nacht opeens damherten in het centrum van Zandvoort, en ook toen werd er geopperd dat ze een veilige plek zochten, zoals door Roosje Moosje op de website nhnieuws.nl:

“Ja die vluchten voor de kogels ..
Wie zou dat niet doen ..”

Zandvoort
Damherten in het centrum van Zandvoort | Foto: politie

Meer overlast
De aantallen damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen moeten teruggebracht worden omdat de dieren overlast zouden geven en de voedselbalans verstoren, waarbij onder meer de angst bestaat dat ze zeldzame plantensoorten opeten en het ecosysteem verarmen.

Plannen om de herten te vangen en elders uit te zetten zijn afgewezen. En dus mocht het afschieten beginnen. Maar wanneer dat de damherten op de vlucht doet slaan zal er de komende jaren nog veel meer sprake zijn van overlast. En een opgejaagd angstig hert maakt soms vreemde sprongen, dus zou dit ook nog eens levensgevaarlijke situaties kunnen opleveren voor het verkeer.

Lees ook: 10 redenen waarom afschieten van de damherten overbodig is.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel