De Copenhagen Fashion Week heeft voor het eerst in haar geschiedenis bont verboden bij de shows. Hiermee geeft het mode-evenement een belangrijk signaal af in een land waar de productie en verkoop van bont nog niet is verboden. 

bont
Copenhagen Fashion Week verbiedt bont | Foto: Pixabay

Bij de shows, die tussen 9 en 12 augustus in de Deense hoofdstad Kopenhagen plaatsvonden, liepen de modellen voor het eerst volledig zonder bont. Het verbod is een nieuwe stap in het duurzaamheidsbeleid van Copenhagen Fashion Week. Nu is namelijk ook dierenwelzijn opgenomen als onderdeel van dit beleid. Naast dit verbod moeten alle deelnemende ontwerpers vanaf herfst/winter 2023 ook aan alle andere duurzaamheidseisen voldoen.

“Het momentum voor het verbieden van pelsdierhouderij en vooral als onderdeel van mode is historisch en een belangrijk keerpunt”, zei Thomas Pietsch van dierenwelzijnsorganisatie Four Paws. “We zien dat consumenten massaal zeggen het belangrijk te vinden dat de merken zie ze kopen geven om dierenwelzijn”, voegde Pietsch eraan toe.

Meerderheid Europese shows

Het meeste bont dat in de mode-industrie wordt gebruikt komt van pelsdierhouderijen in China en Europa. Het gaat daarbij vooral om nertsen, chinchilla’s, vossen, wasbeerhonden en andere dieren die in kleine kooien worden gehouden. Veel worden al gedood voor ze een jaar oud zijn. Met het besluit sluit Kopenhagen zich aan bij Amsterdam, Stockholm, Londen en Oslo, die al eerder bontvrij werden. Tegenwoordig heeft een meerderheid van de Europese shows bont verboden. Parijs en Milaan hebben overigens nog niet besloten of ze bontvrij zullen gaan, iets van Pietsch “volstrekt onaanvaardbaar” noemde. Veel grote merken hebben ook al aangekondigd te stoppen met bont of zijn al gestopt, zoals Gucci, Alexander McQueen en Balenciaga.

#GNvdD: Modemerk Valentino bontvrij in 2022

Campagnes

Vorig jaar was de Fashion Week van de Deense hoofdstad het doelwit van verschillende campagnes van dierenactivisten. Zo waren leden van PETA, Anima International en Dyrenes Alliance aan het demonstreren met geschilderde schedels op hun gezicht en borden met slogans als “Ik zou niet dood gevonden willen worden met bont” en “Bont is dood”.

Bronnen:

Deense nertsenfokkers stoppen massaal na ruiming nertsen

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma