Valentino, de iconische Italiaanse modeontwerper, schrapt bont uit zijn collecties. Gedurende het jaar zal er geleidelijk aan een einde worden gemaakt aan het gebruik van bont in de collecties van het bekende modemerk en ook wordt het bontfiliaal ‘Valentino Polar’ gesloten.

Valentino
Bekend modemerk Valentino bontvrij in 2022 | ©Whitby Wildlife Sanctuary

Bontvrij

“De bontvrije houding is perfect in lijn met de waarden van ons bedrijf. We zijn volop bezig met het onderzoek naar alternatieve materialen met het oog op een grotere aandacht voor het milieu voor de komende collecties”, deelde Valentino mee. De wintercollectie van 2021-2022 zal de laatste collectie zijn waarin bont terug te vinden is. Het besluit is een stap die genomen wordt om het merk te herdefiniëren en nieuw leven in te blazen.

Valentino is niet het eerste modemerk dat bont uit de collectie haalt. Eerder lieten ook Armani, Prada, Gucci, Versace, Jimmy Choo en vele andere grote merken bont al vallen. Wel was Valentino vorig jaar het eerste luxe modemerk dat alpacawol uit de collectie haalde.

Luxe modemerk Gucci stopt met bont

Tegenslag voor de bonthandel

De bontstop van Valentino is een grote tegenslag voor de wrede bonthandel. Martina Pluda, directeur van Humane Society International in Italië, geeft in een verklaring aan dat Valentino net als vele andere ontwerpers weet dat het gebruik van bont een modemerk ouderwets en wereldvreemd maakt. De certificeringsprogramma’s in de bontindustrie betekenen weinig en zijn vooral PR-acties van een industrie die jaarlijks 100 miljoen dieren doodt voor bont. Human Society International heeft, samen met Humane Society of the United States, in 2019 al een ontmoeting gehad met Valentino om te spreken over zijn bontbeleid. In een wereld waar het dragen van bont van in een fabriek gekweekte vossen of nertsen wreed en smakeloos is geworden, zijn nu duurzaamheid en compassie de nieuwe luxe.

Bont verbannen

De aankondiging van Valentino komt op het moment dat de Britse regering overweegt om van Groot-Brittannië het eerste land ter wereld te maken dat de verkoop van bont volledig verbiedt. Vorig jaar werd door Humane Society International een opiniepeiling uitgevoerd onder de Britse bevolking. Daaruit bleek dat 93 procent van de Britse bevolking het dragen van echt dierenbont afwijst. Ook is 72 procent voorstander van een volledig verbod op de verkoop van bont in Groot-Brittannië.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop