In totaal 68 tijgers, leeuwen en een jaguar zijn vorige week in beslag genomen uit een voormalig dierenpark van Joe Exotic, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Tiger King Park in Wynnewood is nu in bezit van Jeff Lowe en zijn vrouw Lauren, net als Joe Exotic bekend na de Netflix documentaire ‘Tiger King: Murder, Mayhem and Madness’. De dieren in het park werden ernstig verwaarloosd, naast andere zware overtredingen van de wet.

Inbeslagname van bijna 70 grote katten uit Tiger King Park
Inbeslagname van bijna 70 grote katten uit Tiger King Park | Foto: publiek domein

Het voormalige park van de wegens poging tot moord veroordeelde Joe Exotic geeft onderdak aan verschillende soorten grote katachtigen, waaronder tijgers, leeuwen en jaguars. Te weinig ruimte zorgde ervoor dat de dieren geen natuurlijk gedrag konden vertonen. Daarnaast was het doorverkopen van de dieren heel normaal geworden. Volgens de Amerikaanse Endangered Species Act is het verboden om bedreigde diersoorten door te verkopen.

Inbeslagname van bijna 70 grote katten uit Tiger King Park
Volgens de Endangered Species Act is het verboden om bedreigde diersoorten door te verkopen | Foto: publiek domein

Tiger King Park slecht voor dieren

Medio december 2020 deed de US Department of Agriculture’s Animal and Plant Health Inspection Service drie inspecties om vast te stellen wat er allemaal gebeurde in het park, toen inmiddels eigendom van Jeff en Lauren Lowe. Uit dat onderzoek bleek dat het doorverkopen van dieren niet de ernstigste overtreding was. De dieren bleken ondervoed, het eten was besmet met bacteriën, de verblijven rammelden aan alle kanten en ondanks de afspraak was er geen gekwalificeerd dierenarts aanwezig. De woordvoerder van het onderzoek vertelde:

“Er is waarschijnlijk reden om aan te nemen dat de dieren niet altijd een voldoende hoeveelheid voedsel kregen die vrij is van besmetting, er waren stapels rottende dieren en een koelwagen bedekt met vliegen, waarschijnlijk gevuld met verrot vlees.”

Inbeslagname van bijna 70 grote katten uit Tiger King Park
Leeuw | Foto: publiek domein

De nieuwe Bonnie en Clyde

Jeffrey en Lauren Lowe zijn sinds vorig jaar eigenaar van het Tiger King Park in Wynnewood, overgenomen van Joseph Maldonado-Passage, de omstreden Joe Exotic uit de documentaire Tiger King. Het echtpaar Lowe sloot het park vorig jaar augustus al even omdat ze bang waren voor onder andere dierenactivisten. Het stel had beloofd dat ze geen enkel dier meer zouden verkopen of weggeven, maar al snel bleek dat ze diezelfde dag nog vier kleine welpjes hadden verplaatst.

Ook zouden de twee fel hebben gereageerd op de aanklacht. Lauren zou een agent met de dood hebben bedreigd en ze belemmerden het onderzoek vanaf het begin. In november vorig jaar had het koppel ook al een onderzoek aan de broek hangen. In de 110 bladzijden van de toenmalige aanklacht werd onder meer vermeld dat er helemaal geen vergunning was om de dieren te vertonen in het park.
.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Aan het begin van de eerste lockdown vorig jaar zagen 34 miljoen Netflix-kijkers hoe ‘fenomeen’ Joe Exotic grote katachtige exploiteeerde. ‘Tiger King: Murder, Mayhem and Madness’ was een hit, ook op de sociale media. Joseph Maldonado-Passage werd aangeklaagd voor het in de arm nemen van een huurmoordenaar, om dierenrechtenactiviste Carole Baskin van Big Cat Rescue te vermoorden, waarvoor hij 22 jaar gevangenisstraf kreeg. Carole Baskin is gelukkig nog in leven.

Bronnen:

#GNvdD: Senatoren VS willen verbod privébezit leeuwen en tijgers

©AnimalsToday.nl Maury Senden