Na Schotland en Wales is nu ook voor Engeland wetgeving gereed die rondreizende circussen met wilde dieren vanaf 2020 verbiedt. De Britse milieuminister Michael Gove heeft een langverwachte wet aangekondigd om te voorkomen dat op Engelse bodem dieren als rendieren, zebra’s en kamelen worden gedwongen in circussen op te treden.

Engeland
Vos in het circus van Peter Jolly | Foto: screenshot video Peter Jolly’s Circus Animals/YouTube

De nieuwe wet werd vorig jaar aangekondigd en wordt verwelkomd door dierenrechtengroepen, die al lang campagne voeren om het ‘wrede spektakel’ van het uitvoeren van kunstjes voor publiek te stoppen. David Bowles van de RSPCA is blij met dat de ‘verouderde praktijk’ van het gebruik van wilde dieren in circussen verboden wordt:

”We hebben al vele jaren campagne gevoerd tegen het hebben van wilde dieren in circussen. Ze hebben complexe behoeften die niet kunnen worden geboden in een circusomgeving. Het wordt hoog tijd om wilde dieren in circussen te verwijzen naar de geschiedenisboeken en we kijken uit naar de dag dat het voorgoed verboden is in Engeland.”

Engeland
Kameel in het Britse circus Mondao | Foto: screenshot video Disney Dave/YouTube

Er zijn in Engeland nog twee circussen met vergunningen voor wilde dieren: circus Mondao en het dierencircus van Peter Jolly. Volgens Metro UK gaat het om 19 dieren: 6 rendieren, 4 zebra’s, 3 wasberen, kamelen, een vos (zie eerste foto), een ara en een zeboe. De circussen houden vol dat ze goed voor hun dieren zorgen en ontkennen dat ze wild zijn.

Bekijk hieronder hoe circus Mondao wordt aangeprezen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De regering van het VK kondigde begin 2018 aan dat circussen van wilde dieren in 2020 zouden worden verboden. Schotland heeft al een verbod ingesteld, terwijl dat in Wales binnen enkele maanden van kracht zal zijn. Noord-Ierland was begonnen met het invoeren van een verbod, maar dat is mislukt door de regeringscrisis rond het verlaten van de EU.

Engeland
Zebra in circus Mondao | Foto: screenshot video Disney Dave/YouTube

Groot draagvlak

Uit de resultaten van een recent onderzoek bleek dat 95 procent van de Britten een verbod steunde. De nieuwe wetgeving heeft draagvlak onder de bevolking. Michael Gove:

“Reizende circussen zijn geen plaats voor wilde dieren in de 21ste eeuw en ik ben blij dat deze wetgeving definitief een einde zal maken aan deze praktijk. De aankondiging volgt op andere maatregelen die we hebben genomen. (…) Dit omvat ons verbod op ivoorverkopen om olifanten te beschermen en de wet van Finn uitvoeren om de bescherming van dienstdieren te versterken.”

De Britse regering zegt graag van zichzelf dat het Verenigd Koninkrijk de meest vergaande dierenbeschermingswetgeving heeft ter wereld en dat de Britten daarin ‘wereldleider’ zijn.

Miserabel bestaan

Bekijk hieronder hoe het dierencircus van Peter Jolly zichzelf presenteert:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Onderstaande video van Animal Defenders International geeft een blik achter de schermen bij het dierencircus van Peter Jolly, waarmee de roep om een totaalverbod op het gebruik van alle dieren in het circus alleen maar luider wordt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.