Al meer dan veertig jaar brengt de 47-jarige chimpansee Robby door bij het Duitse circus Belly. Een Duitse rechter oordeelde onlangs dat de chimpansee bij het circus moet blijven, in plaats van zijn laatste jaren te mogen slijten tussen soortgenoten. Een teleurstellende beslissing.

Chimpansee Robby
Chimpansee Robby tijdens een circusact | Foto: screenshot video PETA Deutschland e.V./YouTube

Robby is geboren in de dierentuin en kwam op zijn derde bij Klaus Köhler, eigenaar van het circus, terecht. De vraag of hij beter af zou zijn in het circus of tussen soortgenoten in een opvangcentrum is onderwerp geweest van een lange juridische procedure die is gestart in 2015 en uiteindelijk in het nadeel van Robby is beslecht. Köhler liet na de uitspraak aan journalisten weten:

“Ik ben blij dat ik mijn kind kan houden.”

In onderstaand filmpje van PETA uit 2015 pleit ook chimpanseedeskundige Jane Goodall voor een oude dag van Robby tussen soortgenoten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode


Gedragsproblemen

Eerder hadden lagere rechters in twee instanties besloten dat Robby moest worden overgebracht naar een gespecialiseerd opvangcentrum vanwege de serieuze gedragsproblemen waar hij onder lijdt. Ondanks dat het hof in Lüneburg de gedragsproblemen erkende oordeelde zij dat Robby bij Klaus Köhler mocht blijven. Volgens het hof hadden de lagere rechters in hun beslissing de hoge leeftijd van de chimpansee en de jaren die het mogelijk kost om de gedragsproblemen op te lossen niet meegenomen. Ook het gegeven dat Robby in een opvangcentrum maar met een paar andere dieren in contact zou komen werd als negatief beoordeeld door de rechter.

Dierenarts Pierre Grothmann, die getuige-deskundige was tijdens de rechtszaak, heeft gezegd dat Robby niet zonder sociaal contact met andere dieren, waaronder seksuele interactie, kan leven. Köhler heeft hiertegen ingebracht dat Robby geen andere apen kent, alleen mensen. Mensen zijn z’n soortgenoten. De familie Köhler brengt volgens eigen zeggen dagelijkse enkele uren met Robby door.

Tijd voor een verbod
PETA heeft teleurgesteld gereageerd op het vonnis. Activisten hebben buiten de rechtbank geprotesteerd. Chimpansee Robby is op dit moment nog een van de laatste grote circusapen in Duitsland. Stichting AAP laat op haar Facebookpagina weten dat deze uitspraak op een pijnlijke wijze laat zien dat het ook in Duitsland tijd is voor een verbod op wilde dieren in circussen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.