De wereld is hard voor muizen. Krijg je geen kat achter je aan dan ligt er wel een muizenval om de hoek. Terwijl het heel ontspannen beestjes blijken te zijn wanneer je een dorpje voor ze bouwt, zoals fotograaf Simon Dell deed voor de familie van muis George, die in Simon’s tuin woont. Wie de foto’s van George ziet kan maar een ding concluderen: muizen zijn ook maar mensen.

muis
Muizen zijn leuke beestjes om te observeren | Foto: publiek domein

Natuurlijk zijn muizen geen mensen, maar de foto’s van Simon Dell maken George en zijn familie wel tot karaktertjes op zich. Dat ze eigenwijs zijn lijkt duidelijk en een zekere nieuwsgierigheid is ook af te lezen uit hun houding:

Portret van een muis
Eigenlijk leven George en zijn familieleden in een eetbaar sprookje, want overal zijn lekkere dingen voor een muis. Appels en ander fruit, noten, pitten, zaden, alles wat ze lekker vinden en waarmee ze goed de winter kunnen doorkomen:

Muizen verbruiken naar verhouding erg veel energie en Simon geeft kleurrijk voedsel wat het goed doet op foto’s. Dell fotografeert kleine stillevens met muis George als geportretteerde:

Muis en mens
Wie een muis in de tuin heeft die wel eens vogelzaadjes komt snoepen ziet meestal een bosmuis, te herkennen aan een witte onderkant die de huismuis niet heeft. George heeft geen witte onderkant en lijkt op een huismuis, maar wel met opmerkelijk grote oren voor een huismuis, die weer meer van het formaat bosmuis zijn.

Bosmuis | Foto: publiek domein

Wanneer je een muis in de tuin hebt en ze een eigen plekje gunt en zo nu en dan wat nootjes toestopt zullen ze minder snel in huis willen overwinteren. En wie de tijd neemt zal zien dat wilde muizen erg leuke beestjes zijn, die je goed kunt observeren. De foto’s en filmpjes van Simon Dell laten het zien:

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.