De cheeta, of jachtluipaard, mag terugkeren in India. Dat heeft het hooggerechtshof in New Delhi bepaald. De cheeta is al zo’n 70 jaar geleden verdwenen uit India, maar nu in Afrika het voortbestaan van jachtluipaarden bedreigd wordt en de Aziatische variant op 50 dieren na in Iran is uitgestorven, krijgt de soort een nieuwe kans op Indiase bodem.

cheeta
De cheeta mag van de rechter terugkeren in India | Foto: publiek domein

Naar schatting 32.000 tot 67.000 jaar geleden vond er een scheiding plaats tussen cheeta’s in Afrika en Azië, die zich daarna onafhankelijk van elkaar ontwikkelden. De Aziatische cheeta verdween door bejaging in 1947 definitief uit India, toen Maharaja Ramanuj Pratap Singh Deo van het district Koriya de laatste drie bekende dieren doodschoot, al was er in 1951 nog een eenmalige waarneming van een vrouwelijk dier in Koriya.

Van de resterende Aziatische variant leven er nu hooguit nog 50 in Iran. In Afrika komen ook niet meer dan 7.100 cheeta’s voor, waarmee ze volgens IUCN als kwetsbaar te boek staan .

Cheeta of jachtluipaard

De naam jachtluipaard is ontstaan in de 16e eeuw, omdat in het Mogolrijk de dieren ingezet werden tijdens koninklijke jachtpartijen op gazellen. Daarvoor werden massaal jonge cheeta’s uit het wild geroofd die al van hun moeder geleerd hadden om te jagen. Volgens de overlevering had de Mogolkeizer Akbar de Grote (Jalaluddin Muhammad Akbar) zeker 1000 jachtluipaarden ‘in dienst’ om te assisteren bij de jacht.

Cheeta’s werden in het Mogolrijk ingezet bij de jacht | Foto: publiek domein

Klonen

Er bestonden eerder al plannen om Aziatische cheeta’s uit Iran te klonen, om zo hun definitieve uitsterven te voorkomen, maar nu heeft het hooggerechtshof in New Delhi bepaald dat er Afrikaanse jachtluipaarden uitgezet mogen worden. Het gaat om een proef om te zien in hoeverre de dieren zich aanpassen en kunnen overleven in het moderne India, waar helaas steeds vaker mens-dier conflicten plaatsvinden. Er bestaan echter twijfels of de herintroductie gaat lukken en ook of er nog wel genoeg geschikt leefgebied is: relatief droge savannen en struikgebieden waar voldoende prooidieren zijn en het terrein open genoeg is om te kunnen rennen.

Zijn de Afrikaanse en Aziatische varianten nog wel genetisch identiek? | Foto: publiek domein

Ook lopen de meningen uiteen of de Afrikaanse en Aziatische varianten nog wel genetisch identiek zijn, hetgeen bij een scheiding van 32.000 tot 67.000 jaar wel het geval zal zijn. Maar een andere studie zou aantonen dat die genetische scheiding pas 5000 jaar geleden plaatsvond en dat is te kort om te kunnen zeggen dat de Aziatische variant een ondersoort is van de Afrikaanse cheeta.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.