Een dode bultrug werd onlangs aangetroffen in materiaal van een viskwekerij voor de kust van Brits- Columbia, Canada. Het dier zat verstrikt in een ankerlijn. Slechts twee maanden eerder kwam een andere walvis vast te zitten in dezelfde viskwekerij.

viskwekerij
Een bultrug in Brits-Columbia verdronk in een viskwekerij | Foto: RayMorris1 Flickr via Compfight cc

Tweede walvis in twee maanden
Medewerkers van de viskwekerij bij het Canadese Campbell Island ontdekten het verdronken dier toen ze de ankerlijnen aan het demonteren waren. Het is het tweede voorval in korte tijd. In september raakte eveneens een bultrug verstrikt in materiaal van de visfarm. Die walvis kon gelukkig op tijd worden losgemaakt, maar voor de bultrug die eind november vast kwam te zitten was het helaas te laat.

Meer slachtoffers
De verwachting is dat het vaker voor zal komen dat walvissen het slachtoffer worden van aquacultuur. De populatie bultruggen in het Pacifisch gebied groeit, evenals het aantal viskwekerijen die zich tenslotte bevinden in het leefgebied van de zeezoogdieren.

Vallen voor zeezoogdieren
Volgens bioloog Alexandra Morton zijn de ankerlijnen waarin de walvissen terecht kwamen te vergelijken met spinnenwebben. De touwen zijn in meerdere richtingen vastgemaakt. Ze zijn levensgevaarlijk en dieren die in paniek een uitweg zoeken, komen alleen maar steviger vast te zitten:

“Deze viskwekerijen zijn grote vallen voor zeezoogdieren. Voor de kweekzalmen wordt vetrijk voedsel in de viskooien gespoten. Dit trekt haringen aan die buiten de kwekerij de restjes opeten. Zij trekken op hun beurt weer zeedieren aan, zoals bultruggen, zeeleeuwen en zeevogels waaronder gavia. Stel je een bultrug voor die met zijn mond open aan komt zwemmen en in de lijnen terecht komt. Vaak rollen de walvissen om als ze verstrikt raken, waardoor ze de touwen nog strakker trekken.”

De walvis die in september net op tijd gered was, heeft waarschijnlijk zo’n 12 uur vast gezeten. Het dier sloeg wild om zich heen in een poging los te raken. De walvis had meerdere wonden door de snijdende touwen, maar gelukkig kon het zeezoogdier net lang genoeg adem halen aan de oppervlakte tot redding nabij was. Triest genoeg lukte dit de bultrug die eind november overleed niet.

Massale visproductie
Volgens het bedrijf, Marine Harvest Canada, is het in de dertig jaar dat het bedrijf actief is, nooit eerder voorgekomen dat walvissen verstrikt raakten. Men geeft aan dat technici alle andere vestigingen testen om ervoor te zorgen dat dit niet weer gebeurt. Marine Harvest Canada produceert maar liefst een vijfde van ’s werelds kweekzalmaanbod, en alleen al in Brits-Columbia gaat het om zo’n 40.000 ton Atlantische zalm per jaar.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.