De honden die opgevangen worden bij Luvable Dog Rescue verblijven in fleurige, ruime hutjes in plaats van kooien. Na grondig onderzoek naar de meest comfortabele en gezonde omgeving voor geredde honden, bouwde oprichtster Liesl Wilhardt de huisjes op haar 55 hectare grond in het Amerikaanse Eugene.

gezellige huisjes
Bij Luvable Dog Rescue wonen de honden in een gezellige omgeving | Foto: screenshot video

Zo’n 17 jaar geleden begon Liesl met het opvangen van honden. Puur uit liefde en gewoon bij haar thuis. Mede door donaties, en veel van haar eigen tijd en geld, konden er steeds meer honden door haar geholpen worden.

“Door veel onderzoek te doen kwam ik erachter wat honden nou echt nodig hebben om gelukkig te zijn. Één van die dingen is persoonlijke ruimte.”

Ze kleedt de huisjes aan met gestoffeerde meubels en schilderijen. Ook een televisie mag niet ontbreken, zodat de dieren achtergrondgeluid hebben.

“Er is een lokale meubelzaak die gebruikte meubelen doneert; waaronder televisies en radio’s. Honden vinden het heerlijk als de televisie aan is. Zo horen ze toch stemmen als er geen mensen in de buurt zijn. De meubeltjes zorgen ervoor dat het gezelliger is voor ze. In de zomer hangen we bloembakken met bloemen neer. We proberen een zo prettig mogelijke sfeer te creëren, want kennelstress is een grote belasting voor honden. Het komt voor dat een hond in prima conditie binnenkomt, maar na 3 maanden is dat toch een stuk verslechterd.”

Luvable Dog Rescue heeft ook kilometers paden voor de honden om te zwerven en wandelen. Liesl:

“Ons terrein is 55 hectare groot dus er is genoeg ruimte voor de honden om te wandelen. Er zijn landweggetjes vanwaar ze honden, kippen en geiten kunnen zien. En we zitten maar 10 minuten van het centrum af, zodat we makkelijk met de honden tripjes naar de stad kunnen maken.”

In totaal zijn er zes huisjes voor 10 pitbulls, 24 kleine honden en 4 nesten met puppy’s. Liesl over een bont geel huisje:

“Het ‘mama’ huisje was voor mijn moeder. Toen ze overleed zijn we het gaan gebruiken voor zwangere honden.”

Het duurt lang om een huisje te vinden voor pitbulls.

“Er is een veel kleinere groep potentiële adoptanten voor deze honden. En we hebben daarbij ook strenge normen voor een nieuw baasje. We willen niet dat ze eindigen in een slechte omgeving.”

Alle honden die Liesl opvangt zijn gered uit dodingsasielen.

“Ze zijn allemaal afkomstig uit de dodencel. De meesten komen uit Zuid-Californië. We hebben een enorm netwerk waar we mee samenwerken.”

Hoewel de huisjes gebouwd zijn voor honden, betekenen ze ook veel voor Liesl. Ze weet dat de geredde honden zich daar veilig voelen.

“Er is een heleboel liefde hier en er heerst ook zeker het gevoel van thuis zijn en erbij horen. Iedereen hier is onderdeel van onze familie en de honden hebben dit ook echt nodig om hun emotionele trauma van verwaarlozing te kunnen verwerken. En dan is het wachten op een familie voor eeuwig…”

Bekijk hier een filmpje over de schattige hondenhuisjes van Luvable Dog Rescue.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.