Het Britse voedselkeurmerk The Soil Association, is ervan beschuldigd consumenten te misleiden door zalm als biologisch te bestempelen, met het Soil Association-keurmerk. Dit terwijl de zalm in kwestie niet in omstandigheden is gevangen die aan de keurmerk-eisen voldoen. De impact op het klimaat van deze zalm draaft lijnrecht in tegen de principes van de Soil Association’s promotie van gezond, humaan en duurzaam voedsel. 

voedselkeurmerk
Brits voedselkeurmerk onder vuur door misleidende ‘biologische’ zalm | Foto: publiek domein

The Soil Association keurt etenswaren in het Verenigd Koninkrijk. In een open brief roepen dertig liefdadigheidsinstellingen, natuurbeschermingsorganisaties en gemeenschapsgroepen, waaronder WildFish, het Pesticide Action Network en de Blue Marine Foundation, op tot het intrekken van de certificering van Schotse zalm- en forelkwekerijen door het Briste Voedselkeurmerk, omdat dit “onacceptabele greenwashing van een onduurzame industrie” zou zijn. Chris Packham, voorzitter van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), roept op tot een halt op de groei van zalmkwekerijen in Schotland. Hij wijst daarbij op de “catastrofale” gevolgen voor het welzijn van vissen en het Schotse milieu.

Brits voedselkeurmerk

De Soil Association stelt dat boerderijen met het biologische logo strenge regels moeten volgen om de milieu-impact te minimaliseren en dierenwelzijn te verzekeren, en werkt aan verbeteringen in de viskweeksector. Tavish Scott, CEO van Salmon Scotland, benadrukt dat biologische certificering belangrijk blijft voor de wereldwijde reputatie van Schotse zalm:

“Dat wereldwijde succes laten we niet in gevaar brengen door een handjevol activisten uit de stad.”

Zalmkweek

Men kweekt de zalm in grote open netten en door het gebruik van giftige chemicaliën bestaan er verregaande gevolgen voor het lokale ecosysteem. Afvalstoffen, zoals uitwerpselen en overblijfselen van voedsel, vloeien direct de open oceaan in. Daarnaast kunnen de ziekten, die in de gevangen bevolking gedijen, overspringen op wilde zalm wanneer ontsnapte vissen met ze paren.

illegale visser
Brits voedselkeurmerk onder vuur door misleidende ‘biologische’ zalm | Foto: Pixabay

De netten zijn een kweekbed voor zeeluis, die vaak fataal blijkt voor wilde vissen in de omgeving. Door de kwekerijen worden geen stappen genomen om wilde vis te weren. Integendeel, wilde lipvissen worden gebruikt om parasieten van de gevangen zalm te eten. Deze raken daarbij vaak besmet met zeeluis, met alle gevolgen van dien.

Meer dan 160 chefs en restaurants, evenals vijftig gemeenschapsgroepen, liefdadigheidsinstellingen en ngo’s hebben zich aangesloten bij de campagne van WildFish om gekweekte zalm van hun menu’s te verwijderen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sanjay Ghosh