Een groep kwade dorpsbewoners nabij Nagavara in India hebben een 5 jaar oude luipaard vermoord, nadat zij een geit uit het dorp had gedood. De luipaard was moeder van 2 welpjes van slechts anderhalve maand oud en sloop het dorpje in, op zoek naar eten voor haar kleintjes. Dorpsbewoners sloten het dier in, gooiden met stenen en sloegen met stokken en hebben haar uiteindelijk onthoofd. De babyluipaardjes zijn vermist sinds het bloederige incident. Autoriteiten vrezen dat ze zullen worden gedood door predatoren en zijn een zoekactie naar de twee vermiste luipaardwelpjes begonnen.

goedkoop vlees
Een zwemmend luipaard | Foto: © Compassion in World Farming

Het voorval vond plaats rond 6 uur ‘s morgens, toen de moederluipaard het dorp insloop en vlak naast een van de hutten een geit greep en meesleurde. De eigenaar van de geit achtervolgde de luipaard, die zich achter een rots verstopte met haar prooi. De man probeerde het dier weg te jagen, maar ze gromde naar hem. Hij riep andere dorpsbewoners hem te helpen, die in grote getalen aan kwamen rennen. De luipaard rende voor haar leven.

Bruut afgeslacht
Afdelingsofficier Bosbeheer A.S. Gothwa verklaarts dat de moederluipaard bruut is afgeslacht. Gothwall:

“Het is inderdaad een ongelukkig incident. In plaats van ons te waarschuwen, hebben de dorpsbewoners het heft in eigen hand genomen en het dier bruut afgeslacht. Ze gooiden stenen en sloegen haar met stokken. Ze hebben haar hoofd en poten met zwaarden afgehakt. Er zijn kneuzingen over haar hele lichaam.”

Bosbeheer heeft lichaamsdelen van de afgeslachte luipaardmoeder op verschillende locaties teruggevonden. Ook de politie en administratieve autoriteiten kwamen ter plaatse. De nagels ontbraken bij het lichaam en werden later opgestuurd naar het hoofdkantoor van het district Banswara.
Gothwal:

“De medische raad zal woensdag autopsie doen. De welpjes zijn vermist en ons team zoekt naar ze op allerlei mogelijke plaatsen, zodat ze niet ten prooi raken aan predatoren. Als ze worden gevonden, zullen ze naar een biologisch park worden gestuurd voor zorg.”

Met uitsterven bedreigd
Luipaarden worden in hun voortbestaan bedreigd en worden als “kwetsbaar” vermeld op de Rode Lijst van met Uitsterven Bedreigde Diersoorten van IUCN. Ze worden ook vermeld in Apendix I van de CITES-overeenkomst. Habitatverlies en stropen zorgt ervoor dat de populatie Indische luipaarden afmeent.

Er is een zaak geregistreerd onder verschillende afdelingen van de natuurwetgeving tegen onbekende personen uit het dorp.

Bron: Times of India ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor