In Stedum in de provincie Groningen is een aantal vale gieren gespot door een vogelaar. Vale gieren worden maar zelden gezien in Nederland. De dieren leven voornamelijk in Zuidwest-Azië en noordelijk Afrika. In Europa komen zij voor in Frankrijk, Spanje en Portugal. Mogelijk zijn de vale gieren die in Stedum zijn waargenomen afkomstig uit Spanje en door de zuidwestenwind afgedreven naar ons land.

Vale gier
Vale gier | Foto: Wikimedia Commons

De gieren die Groningen aandeden maken waarschijnlijk deel uit van een groep van zo’n 60  vale gieren die eind vorige maand in het Drentse Exloo werden gespot. De gevleugelde gasten zijn de afgelopen jaren maar enkele keren in Nederland gezien.

De vale gier is met een lengte tussen de 95 en 110 cm een van de grootste vliegende vogels ter wereld. Een volwassen dier weegt tussen de 6 en 11 kilo en zijn vleugels hebben een gemiddelde spanwijdte van 2,6 meter. Net als zwanen leven vale gieren monogaam, zij blijven hun hele leven bij hun partner. Samen broeden zij in de regel 1 ei per jaar uit. De dieren zijn sociaal en broeden in kolonies. Ook het jagen doet deze aaseter in groepen.

Door zijn grote vleugels kan de vale gier een vliegsnelheid van 70 kilometer per uur halen en is hij in staat om honderden kilometers per dag af te leggen. De vogels zweven met hun vleugels op de door de zon verwarmde stijgende luchtstromen. Om energie te sparen, slaat de vale gier zo min mogelijk zijn vleugels op en neer.

Bron: RTV Noord ©AnimalsToday Lianne Raat