Ze verloor haar huis, haar dierenopvang, een groot aantal van haar zo dierbare dierenkinderen en daarmee uiteraard een deel van zichzelf. Wie de diepe betekenis van ontroostbaar zijn nog niet echt kent, had zondagmiddag een van Nederlands meest bijzondere dierenredders, Norma Miedema, in zijn of haar armen moeten voelen. Vijftig kilo onmacht en ontreddering. En het enige antwoord dat ik had was stilte. Wat zeg je tegen iemand die alles wat haar zo lief is in een meedogenloze vlammenzee ziet opgaan? Hoe troost je een moeder wier gehandicapte rolstoelhondenkind Maya onder het smeulende puin ligt? Wat heeft iemand aan troostende woorden die niets liever wil horen dat dit alles slechts een nachtmerrie is waaruit ze straks ontwaakt? Hoe vertel je iemand zich niet schuldig te voelen, die vindt dat ze hopeloos tekortgeschoten is in haar beschermende moederschap?

Norma's Universum
De resten van Norma’s Universum.

Verwoest paradijs
Het prachtige, bijzondere Norma’s Universum, is niet meer. Al wat rest zijn de smeulende resten van wat ooit een veilig, liefdevol thuis was voor honderden in de steek gelaten of mishandelde dieren. Er zijn vele dieren dood en vele angstige dieren in blinde paniek op de vlucht. Er wordt geblust, er wordt gepraat, er wordt gehuild, en ja, er wordt gekeken door mensen die met hun handen in de zakken het erf komen oplopen uit nieuwsgierigheid.

Een bruut verstoord magisch evenwicht, een verwoest paradijs. Ik heb nog nooit een plek gezien waar zon gevoelige, liefdevolle balans was tussen alle soorten dieren: de katten die sliepen bij de kippen, het varken dat elke dag lepeltje lepeltje lag met de greyhound en het blinde veulen dat door alle dieren werd beschermd en elke nacht aan het varken een dankbaar hoofdkussen had. Norma genas de dieren, de dieren genazen haar en elkaar en Norma’s Universum heelde ons. Er bestaan uiteraard meerdere bijzondere dierenopvangcentra die ik allemaal een buitengewoon warm hart toedraag, maar Normas Universum was qua energetisch samenspel volstrekt, zelfs sprookjesachtig, uniek.

En dát is waarom Norma’s Universum zo ontzettend veel fans, vrienden en bewonderaars heeft. Duizenden mensen gingen dagelijks met hart en ziel op in de betoverende avonturen van rolstoelhondje Maya, Roemeense Susie, de eigenwijze koe Zjenee, het ondeugende varken Varkie, het blinde veulentje Jannaii, het lammetje met spalkjes Eltharin, het brutale geitje Heylel dat denkt dat hij een hondje is, de grote helper greyhound Asimi en vele, vele anderen. Elke Facebook post vanuit het Universum werd steevast vele honderden keren bekeken. Norma’s Universum werd een merk op zich.

Norma’s Universum toonde ons hoe onze wereld zou kunnen zijn. Niet zo verwonderlijk denk ik. De verhalen vanuit Norma’s Universum stonden (en staan) symbool voor het verlangen van velen van ons naar een verdwenen dimensie. Ze appelleren aan de behoefte in ieder van ons om contact te maken met de magie van het leven en de betovering van het bestaan. De Ark van Norma herinnerde ons dagelijks aan hoe onze wereld eruit zou kunnen zien en aan een ruimere manier van kijken en denken. Want zeg nou zelf: alles wat je zag was volgens velen niet mogelijk of zelfs volstrekt onbestaanbaar! Natuurlijke vijanden werden vrienden, opgegeven dieren kwamen weer tot leven, gehandicapte dieren werden gelukkig. Norma en de dieren toonden ons dagelijks de wereld zoals die zou kúnnen zijn en een manier van leven waarvan we ergens diep vanbinnen allemaal weten dat het mogelijk is.

De verhalen vanuit Norma’s Universum boden troost en hoop voor iedereen die op zoek was naar het vergeten, ontbrekende stukje. Bewust of onbewust weten we allemaal dat het leven écht anders kan, dat mens en dier anders kunnen samenleven. Maar ook dat er nog een andere dimensie bestaat dan de stoffelijke, tastbare en zichtbare, dat betrokken en compassievol leven lóónt, dat je als individu wel degelijk een verschil kunt maken én dat we dus als mens veel meer zijn dan we geneigd zijn te denken.

Norma's Universum
Wat een mooie zondag had moeten zijn eindigde in een tragedie.

En nu?
Dat het leven ongelooflijk grillig en veranderlijk is, bleek zondag maar weer. Wat begon als een prachtige zonnige dag, ontpopte zich rond half twee die middag als een donkere dag van verdriet, verlies, afscheid en rouw. Norma’s Universum zoals het was, is niet meer; Norma zoals ze was, is niet meer. Wat er wel is, is vriendschap, liefde, vertrouwen en een onwankelbaar geloof in de kracht van verandering en vernieuwing. Bij Norma, bij mij en bij alle vrienden van Norma’s Universum.

Vanmorgen sprak ik Norma nog. “Ik weet dat dit het begin van een betere, stevigere toekomst is”, zei ze, “maar de prijs is hoog, heel hoog”. En dat is ook zo. Ik wéét dat Norma’s Universum in al haar sprookjesachtige glorie weer als een feniks uit de as herrijst. Maar inderdaad, óók uit de as van de vele omgekomen dieren van wie ze geen afscheid heeft kunnen nemen. Die pijn zal blijven. Maar gelukkig hoor ik door haar tranen heen strijdbaarheid, geloof en vertrouwen en de wil om door te gaan en het nieuwe, onbekende te omarmen. Ik wanhoop steeds, maar ik verlies nooit de moed, zei de Franse schrijver Edmond Jaloux. Dat is Norma, moedig tot op het bot.

Wat is er nodig?
Jullie steun is heel hard nodig, en hoe kil dit misschien ook klinkt: vooral jullie financiële steun. En denk niet dat je tekort schiet als je maar één euro stort. Want dat is niet zo. Denk aan Norma, zij laat dagelijks zien hoe groot de impact is van de kleine kracht van het individu. Norma en haar ruim 300 dieren zijn dakloos en moeten nu eenmaal voorál zo snel mogelijk een nieuwe plek hebben.

De rust moet wederkeren, de orde moet worden hersteld, de prachtige groepsdynamiek moet weer opnieuw kunnen ontstaan tussen de dieren. Ze zijn nu allemaal uit elkaar gerukt, zijn overal en nergens ondergebracht, terwijl ze elkaar zo hard nodig hebben om na deze traumatische gebeurtenis weer zichzelf te kunnen worden en te helen.

De nieuwe locatie hebben we al op het oog maar nu het geld nog. Voor deze nieuwe plek is zo’n 250.000 euro nodig dus elke gift is welkom. Dus lieve iedereen: alsjeblieft STORT en bouw mee aan het nieuwe Norma’s Universum.

Stichting HELP NORMA: Bankrekening 50.08.601 – IBAN NL87INGB0005008601 – met vanuit het buitenland de BIC: INGBNL2A.

‪Zie ook de website: Bouw mee aan het nieuwe Norma’s Universum

Met liefde en dankbaarheid,

Annemarie Postma

Norma's Universum
Norma Miedema (links) getroost door Annemarie Postma.

In onderstaande video (ook te zien op de website Bouw mee aan het nieuwe Norma’s Universum) een interview met Norma over haar liefde voor dieren, haar werk en drijfveren: