De Caribische langoest krijgt een bijzondere status. 17 landen in het Caribisch gebied hebben onlangs een overeenkomst ondertekend waarin zij beloven zich, onder meer door betere regionale samenwerking, in te zetten voor een betere leefwereld van deze belangrijke zeekreeft.  

zeekreeft
De Panulirus argus | Foto: Wikimedia

De vangst van Panulirus argus, ook bekend als de Caribbean Spiny Lobster, is een belangrijke inkomstenbron voor lokale vissers in het Caribisch gebied. Dat geldt zowel voor de commerciële visvangst als voor de vangst voor eigen gebruik. Maar overbevissing ligt op de loer, met alle negatieve gevolgen van dien.

Kostbaar zeeleven
De leden van de Caribische gemeenschap, verenigd in de Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM), kwamen op 18 mei jongstleden bij elkaar in Grenada om een verklaring te ondertekenen om het vangen van de langoest tot een minimum te beperken. De verklaring, een niet bindende handleiding voor intensievere samenwerking in de regio, moet zorgen voor afspraken en lange termijnplannen voor het zeeleven in het Caribische gebied. De landen willen met deze intentieverklaring het ecosysteem van het Caribische koraal beschermen, illegale visvangst tegengaan en meer inzicht en informatie vergaren over de kreeften. Hoofddoel van de verklaring is overbevissing van de Spiny Lobster tegen te gaan, want dit dier zorgt voor het onderhoud van het kostbare koraalrif en als hoeder van de grootste kraamkamer van de zee, houdt dit dier daarmee de balans van het ecosysteem op peil. Voor een gezond zeeleven is de Spiny Lobster cruciaal.

Milton Haughton van het CRFM geeft aan dat de mens heel voorzichtig moet zijn met het vangen van de kreeft:

“Deze langoest is zo belangrijk, dat we het ons simpelweg niet kunnen permitteren om gemakzuchtig met dit dier om te gaan.”

Alle reden om beleid voor de lange termijn te ontwikkelen. Zo zal bijvoorbeeld het gebruik van biologisch afbreekbare visnetten worden aangemoedigd om oceaanvervuiling tegen te gaan. Dit gemeenschappelijk visserijbeleid van de Caribische gemeenschap zorgt voor aandacht, bewustwording en nu heel concreet voor de Spiny Lobster Declaration. Een belangrijke stap dus voor het voortbestaan van deze belangrijke zeebewoner en zijn leefomgeving.

Over het CRFM
Het CRFM werd officieel ingehuldigd op 27 maart 2003 in Belize City, Belize, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Het is een intergouvernementele organisatie met als missie onder meer het bevorderen van het verantwoordelijke gebruik van de visserij in de regio. De 17 leden zijn Anguilla , Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago en de Turks- en Caicoseilanden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema