Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op het Domste Bontje van 2013. De jaarlijkse verkiezing van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren beoordeelt het gebruik van bont door beroemdheden. Genomineerden zijn Gerard Joling, Glennis Grace, Viktor & Rolf, Rapper Keizer, Patty Brard en Sabia Engizek. Bont voor Dieren wil met deze verkiezing mensen bewust maken van het dierenleed dat aan bont kleeft en de beroemdheden wijzen op hun voorbeeldfunctie. Via www.bontvoordieren.nl kan iedereen tot en met 31 december 2013 stemmen op het Domste Bontje.

Dom bontje 2013

Beroemdheden die bont dragen, geven het verkeerde voorbeeld. De bekende sterren hebben voor hun nominatie een brief van Bont voor Dieren ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen van bont.

Gerard Joling en Patty Brard heeft Bont voor Dieren voor de tweede keer moeten nomineren. Ondanks alle informatie lijken de sterren doof voor de lijdensweg die vossen en wasbeerhonden begaan in de bontindustrie. Patty, veel gespot met bont het afgelopen jaar, blijft bij hoog en laag beweren dat het bont dat ze draagt niet echt is.

Andere genomineerden zijn de ontwerpers Viktor & Rolf. Het modeduo gebruikt voor hun kledingcollecties de vachten van anaal geëlektrocuteerde vossen en wasbeerhonden. Glennis Grace liet zich dit jaar nog zien in een jas van konijnenbont. Dat bontkonijnen niet worden geconsumeerd maar speciaal voor hun vacht worden gedood leek haar niet te kunnen deren. Rapper Keizer droeg dit jaar een jas met kraag van coyotebont. Ook hij bleek ongevoelig voor het leed dat de coyote voor een bontkraag is aangedaan.

Sabia Engizek is genomineerd vanwege het dragen van konijnen -en wasbeerhondenbont. Hiermee lijkt zij de weg van haar ex-hartsvriendin Sylvie in te slaan, die in 2011 is uitgeroepen tot Domste Bontje van het jaar.

In eerste instantie had Bont voor Dieren nog een aantal andere BN’ers genomineerd maar nadat ze informatie over bont hadden ontvangen besloten zij het niet meer te dragen.“ Een van deze genomineerden die tot inkeer is gekomen is presentatrice Tess Milne:

“Ik vind het erg hoe er met dieren om wordt gegaan om het bont te verkrijgen dat mensen als fashion item dragen. We moeten bewuster worden van het proces dat de dieren moeten doorstaan.”

Stemmen kan nog tot en met 31 december 2013 op www.bontvoordieren.nl. Begin januari 2014 maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Persbericht Bont voor Dieren