Samantha Hillstrom (37) dacht dat haar eigen blinde hond Finn (13) wel het gezelschap kon gebruiken van de kleine blinde hond Beau. Het dier is een pomeriaan-poedelmix die werd gered van een broodfokker in Iowa (VS). Samantha raakte in contact met Jennifer Tripucka (35) en ze werd via FaceTime verliefd op de pomeriaan.

Blinde hond Beau gered van broodfok in VS
Slapende pomeriaan | Foto (illustratief, niet Beau): publiek domein

Kleine Beau zou samen met zijn broers en zussen worden geëuthanaseerd, omdat er niet genoeg vraag naar adoptie was. Jennifer, een inwoonster van New Jersey, besloot de honden te redden en nam ze in huis voor pleegzorg. De pomeriaan was net drie maanden oud toen hij bij haar kwam te wonen.

Hula hoop halo voor Beau

Ze leerde dat blinde honden soms middelgrote plastic ringen, ook wel bekend als ‘halo’s’, gebruiken. De ringen vormen een soort veilige ronde bumper voor hun hoofd en helpen om botsingen te voorkomen. De ‘hula hoop’ halo is een hulpmiddel die slechtziende en blinde honden helpt om zich te verplaatsen, hun omgeving te controleren op mogelijke obstakels en te bepalen of het veilig is om die kant op te gaan. Je zou het kunnen vergelijken met een gezichtsbeschermer die door voetballers wordt gedragen. De halo wordt bevestigd aan de halsband of harnas van de hond.
.

Blinde hond en zijn blindengeleidekat geadopteerd

.
Samantha woont in een stad niet zo ver uit de buurt van waar Jennifer woont. Op social media zag ze dat de pleegmoeder op zoek was naar een halo voor Beau. Samantha zegt:

“Ik heb ook een blinde hond en ik zou graag tips willen delen over hoe je een blinde hond moet verzorgen. Jen en ik zaten uren aan de telefoon te praten via FaceTime. Zij had Nelson vast, nu bekend als Beau, en ik hield Finn vast. Tegen het einde van ons gesprek wist ik dat ik deze hond in huis wilde nemen.”

Zorg voor blinde hond

Na zes weken wachten was het dan eindelijk zover. Beau kwam bij Samantha in huis en de hond had al snel door hoe hij zijn halo moest gebruiken. Beau raakte bevriend met Finn, maar die overleed helaas twee dagen later. Samantha:

“Als ik nooit Finns moeder was geweest en nooit had geleerd hoe ik voor een blinde hond moest zorgen, had ik nooit voor Beau kunnen zorgen. Het is een tragisch en hartverscheurend verhaal en ik kan niet geloven dat mijn hond net is gestorven. Maar ik denk wel dat dingen gebeuren zoals ze horen te gebeuren. Ik geloof echt dat Finn Beau bij mij heeft gebracht.”

 

Beau leert Samantha’s commando’s herkennen, leert het appartement kennen en zorgt ervoor dat hij weet hoe zich effectief kan verplaatsen. Volgens Samantha hebben haar twee blinde honden haar leven verandert op een manier die ze nooit voor mogelijk had gehouden:

“Ik was nooit van plan om een blinde hond te adopteren en al helemaal niet om twee blinde honden te adopteren, maar iedereen met een hond zal je vertellen dat ze vinden wie ze willen in een familie.”

Broodfok ook in Nederland

Nederland en de rest van Europa heeft helaas ook te maken met broodfokkers. Al sinds 2010 is bekend dat er jaarlijks grote hoeveelheden honden naar Nederland komen, waarvan de moederhonden in smerige omstandigheden worden gedwongen om zoveel mogelijk puppy’s te baren. De dieren zien geen daglicht, krijgen geen medische zorg of menselijke aandacht en worden afgemaakt als ze fysiek op zijn. Meestal is dat na een paar jaar.
.

Illegale puppyhandelaar opgepakt dankzij House of Animals

.
Naar schatting worden er jaarlijks 80.000 pups naar Nederland gebracht die afkomstig zijn van ‘puppyfabrieken’ in Oost-Europa. De pups worden op te jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder en niet ingeënt tegen ziektes zoals hondsdolheid en parvo. Velen overleven de reis naar Nederland niet eens of zijn ziek als ze eenmaal hier zijn. De vaak doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via internet. Mensen die online een hond kopen, hebben vaak geen idee wat er allemaal speelt.

Petitie tegen Marktplaats

Het voornaamste platform waar deze broodfokpups in Nederland worden verkocht is Marktplaats, via accounts van Nederlandse broodfokhandelaren. House of Animals deed eerder al aangifte tegen Marktplaats en is een bewustwordingscampagne gestart ‘Het begint bij Marktplaats’. Teken de petitie van House of Animals en dwing Marktplaats te stoppen met ruimte te bieden aan de malafide hondenhandel.

Bronnen:

#GNvdD: Ruim 500 honden gered van broodfok in Amerika

©AnimalsToday.nl Jane Sauer