Op verzoek van justitie en Animal Rescue League of Iowa (ARL) zijn ruim 500 honden en pups gered van een broodfokker in Seymour in Iowa (VS). De fokker had een vergunning van het U.S. Department of Agriculture (USDA). De honden leefden onder erbarmelijke omstandigheden op meerdere locaties in Iowa.

Ruim 500 honden gered van broodfok in Amerika
Ruim 500 honden gered van broodfok in Amerika | Foto: ARL

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) heeft geholpen met het weghalen, transport en de opvang van de dieren.Er waren dode honden, honden met wonden die niet werden behandeld, zieke honden met parvo en hondenziekte, honden met klitten in hun vacht en dieren die in hokken zaten die veel te klein waren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beschuldigde Daniel Gingerich van het overtreden van de Animal Welfare Act (AWA) op minstens honderd punten binnen zes maanden. Ook werd hij ervan beschuldigd om zieke honden voor de inspecteurs te verbergen. In een verklaring van het ministerie van Justitie werd het volgende gezegd over de fokker:

“Gingerich voorzag de 514 honden niet van adequate veterinaire zorg, voldoende voedzaam voedsel, drinkbaar water en huisvesting die zowel veilig als hygiënisch is.”

Meer dan 190 overtredingen

Gingerich heeft sinds oktober 2019 een vergunning van USDA om honden te mogen fokken. Onlangs heeft een federale rechter besloten om Gingerich permanent te verbieden om honden te fokken en te verkopen. De honden moeten worden overgedragen aan ARL. Gingerich heeft meer dan 190 overtredingen op zijn naam staan. CEO van ARL, Tom Colvin, zegt in een verklaring:

“De aandacht is nu gericht op slechte individuen in de hondenfokkerij, als gevolg van deze actie van het ministerie van Justitie. Een nieuwe aanpak om hen te stoppen voordat de dieren lijden had al veel eerder moeten gebeuren. Wij zijn al onze partners dankbaar voor het beëindigen van deze operatie en we kijken ernaar uit om een stap te zetten in de richting van grote veranderingen.”

Ruim 500 honden gered van broodfok in Amerika
Foto: ARL

De reddingsoperatie en de opvang, het voorzien in de medische behoeften en verzorging van de dieren is mogelijk dankzij samenwerking tussen een grote groep organisaties. Een jurist voor ASPCA, Robert Hensley, zegt:

“We zijn het ministerie van Justitie dankbaar dat ze eindelijk actie hebben ondernomen. Honderden dieren zijn bevrijd van de gruwelijke wreedheid en verwaarlozing waarin ze werden achtergelaten door de fokker. Deze schokkende wreedheid is een voorspelbaar resultaat van het beleid van de USDA, waarbij ze educatie en samenwerking vooropstellen in plaats van handhaving. Juist de dieren die zij wettelijk en moreel verplicht zijn te beschermen, hebben te maken met langdurig en extreem lijden. Wij danken Animal Rescue League of Iowa voor het nemen van maatregelen om deze dieren uit de gevarenzone te halen en wij zijn er trots op dat wij hun inspanningen kunnen ondersteunen.”

De reddingsoperatie begon half oktober met het redden van ongeveer dertig dieren die in acute medische nood waren. Sindsdien zijn er meer dan 200 honden en pups gered. De ARL en haar partners zijn blij met de steun van het publiek bij een van de grootste reddingen in de recente geschiedenis. Dit is een lang proces geweest en alle betrokkenen hopen dat er een licht gaat schijnen op een zeer groot fokprobleem in de staat Iowa en in het hele land.

Broodfok in Nederland

Ook Nederland heeft te maken met broodfokkers. Al sinds 2010 is bekend dat er jaarlijks grote hoeveelheden hondjes naar Nederland komen, waarvan de moederhonden in smerige schuren worden gedwongen om zo veel mogelijk puppy’s te baren. Deze honden zien geen daglicht, krijgen geen medische zorg of menselijke aandacht en worden afgemaakt als zij fysiek op zijn, doorgaans al na een paar jaar.
.

Nederland blijft paradijs voor Oost-Europese broodfokkers

.
Jaarlijks worden er naar schatting 80.000 pups naar Nederland gebracht, afkomstig van ‘puppyfabrieken’ in Oost-Europa. De pups worden op te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en niet of onvoldoende ingeënt tegen ziektes als parvo en hondsdolheid. Velen overleven de reis naar Nederland niet of ze zijn ziek als ze in Nederland aankomen. De vaak doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via internet. Sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een pup. Mensen die online een hond kopen, hebben vaak geen idee wat er allemaal speelt.

Teken de petitie tegen Marktplaats

Het voornaamste platform waar deze broodfokpups in Nederland worden verkocht is Marktplaats, via accounts van Nederlandse broodfokhandelaren. House of Animals deed eerder al aangifte tegen Marktplaats en is een half jaar geleden een bewustwordingscampagne gestart ‘Het begint bij Marktplaats’. Teken de petitie van House of Animals en dwing Marktplaats te stoppen met ruimte te bieden aan de malafide hondenhandel.

Bronnen:

Malafide hondenhandelaar ‘We Love Puppies’ weer actief

©AnimalsToday.nl Jane Sauer