Een blinde buizerd in de Amerikaanse staat Florida heeft wel heel veel geluk gehad. Dankzij een bezorgde vrouw kan hij nu weer zien en vrij rondvliegen in de natuur.

blinde buizerd
Foto: YouTube video still

Jill Haire vond de roodschouderbuizerd. Het dier zat onder een boom vlakbij haar kantoor. Het was duidelijk dat de vogel niets kon zien: hij had een melkachtige film over zijn ogen en zat stil. Hij reageerde zelfs niet toen Haire het dier voorzichtig benaderde en hem filmde met haar telefoon.

Jill wist niet was ze met het dier aan moest. Ze had geen enkele ervaring met roofvogels. Dus besloot ze Animal Control te bellen. Zij haalden de buizerd op en brachten het dier naar de Audubon Center for Birds of Prey, in Maitland, Florida,

Couveuse
Haire volgde het herstel van de buizerd, wat zes weken in beslag nam, op de voet. De eerste nacht werd de roofvogel in een soort couveuse geplaatst, waar hij nauwlettend in de gaten werd gehouden. De medische staf nam bloed af om te testen en gaf de buizerd antibiotica.

De roodschouderbuizerd knapte zienderogen op, tot hij uiteindelijk zelf kon staan en zelfs weer zien. De dierenartsen weten niet precies waardoor de buizerd blind was geworden, maar het zou kunnen zien dat het een manier was van de buizerd om zichzelf te beschermen tegen een infectie elders in het lichaam.

Vrijheid
Na zes weken kreeg Jill Haire een telefoontje: de buizerd was helemaal hersteld en kon worden uitgezet. Dat gebeurde op exact dezelfde plek waar Haire het dier had gevonden; bij haar kantoor in Orlando. Samen met dierverzorger Janice Buczkowski liet Jill Haire de roodschouderbuizerd los en vloog het dier zijn vrijheid tegemoet.

Bekijk hieronder een video het ontroerende moment dat de buizerd wordt vrijgelaten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: Good News Network ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor