Plastic afval in zee maakt vele miljoenen slachtoffers per jaar. In sommige gevallen lukt het gelukkig om een dier op tijd te redden. Zo konden duikers die een schildpad met een plastic container om zijn lijf vonden, het dier bevrijden van het knellende kunststof.

plastic container
Schildpad wordt gered van plastic container | Foto: screenshot video Daily Mail/Facebook

De Britse krant Daily Mail deelde onlangs een video van duikers die een schildpad hielpen. Het dier viel ze op, omdat het op een afwijkende manier zwom. Toen ze dichterbij kwamen met hun boot, realiseerden ze zich dat de schildpad een plastic koker om het lijf gewikkeld had. Ze haalden het dier direct uit het water, zodat ze hem konden bevrijden van deze last.

Wanneer het filmpje is gemaakt is niet duidelijk, maar wel is goed te zien dat het arme dier veel last moet hebben gehad. De container heeft jaren om het lichaam van de schildpad vast gezeten, zijn schild was daardoor misvormd.

Vervormd
Een van de duikers knipt de container van het lijf van de schildpad. Daarna is nog beter te zien hoe vervormd het schild is. Ook kon het dier zich niet goed schoonmaken; onder de container werden veel parasieten aangetroffen. De duiker schraapt wat parasieten van de schildpad af en laat hem weer vrij in zee.

Plastic doodt 100 miljoen dieren per jaar
De hoeveelheid plastic die in zee terecht komt, is gigantisch. 80 procent van al het plastic afval in zee, komt van land. Uit onderzoek gepubliceerd in Science blijkt dat jaarlijks maar liefst 4 tot 12 miljoen ton plastic in zee belandt. Al die plastic flessen, rietjes, tassen en ballonnen die wij zonder na te denken gebruiken en weggooien, zijn een grote bedreiging voor de dieren waarvoor de zee hun thuis is. Ze raken verstrikt, gewond of eten het plastic op en sterven daardoor een langzame dood. Jaarlijks sterven meer dan 100 miljoen zeedieren door afval in de oceanen, volgens Sea Turtle Conservancy.

plastic
Plastic afval is overal | Foto: publiek domein

Gebruik minder plastic
We geven je graag een paar eenvoudige tips om mee te helpen de enorme hoeveelheid (plastic) afval in zee te verminderen:

– Neem geen plastic tasjes aan, maar gebruik voor je boodschappen je eigen herbruikbare tas of shopper
– Koop geen producten met microbeads: lees op Animals Today meer over deze microplastics
– Laat geen afval slingeren maar ruim het op, ook afval van een ander
– Meld je aan voor georganiseerde opruimacties, zoals de jaarlijkse Beach Cleanup
– Gebruik geen plastic bestek of rietjes
– Neem je eigen koffiebeker en waterfles mee
– Laat geen ballonnen op

Bron: Daily Mail ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde