Een belangrijk leefgebied van de blauwe vinvis in Nieuw-Zeeland mag worden gebruikt voor zeemijnbouw, zo heeft de Environmental Protection Authority (EPA) afgelopen week besloten. Het gebied is het leefgebied van de enige in Nieuw-Zeeland bekende blauwe vinvis populatie, een bedreigde walvissensoort. Zeemijnbouw in dit gebied verstoort niet alleen het leven van de blauwe vinvis, maar van nog tenminste 33 andere zeedieren, waaronder bultruggen die het gebied doorkruisen tijdens hun migratie.

Zeemijnbouw
Blauwe vinvis bedreigd door zeemijnbouw | Foto: publiek domein

Zeemijnbouw, een vorm van het winnen van mineralen en grondstoffen van de bodem van de oceaan, brengt niet alleen schade toe aan de zeebodem, maar beïnvloedt en verstoort ook het leven van de zeedieren. Trans Tasman Resources Limited, het bedrijf dat de grondstoffen wil gaan extraheren, wil ijzerzand gaan winnen in een gebied ter grootte van 65 vierkante kilometer tussen Zuid-Taranaki en Golden Bay. Naast het leefgebied van de blauwe vinvis is deze plek ook het leefgebied van tenminste nog andere zeedieren.

Geluidsoverlast

Kevin Hackwell, conservatie adviseur bij Forest & Bird, benadrukt de negatieve gevolgen van het geluid dat vrijkomt bij het extraheren. Hackwell stelt:

“Zeemijnbouw veroorzaakt een constant geluid dat te horen is over een groot gebied. Dit geluid kan ervoor zorgen dat walvissen het gebied verlaten, of het kan tot stress, een afname van succesvolle voortplanting en overlevingsvermogen leiden. In extreme gevallen lopen walvissen die de geluidsrijke gebieden niet verlaten een risico om op abnormale wijze te stranden. Het is volkomen onverantwoord om de enige walvispopulatie van Nieuw-Zeeland, bestaande uit kritiek bedreigde blauwe vinvissen, in de vuurlinie te plaatsen zodat Trans Tasman Resources de oceaanbodem kan opzuigen voor financieel gewin.”

Het geluid van zeemijnbouw heeft grote gevolgen op de gezondheid van de walvissen. Het geluid kan hun niet alleen uit hun leefgebied verjagen, maar kan ook stress en gehoorschade veroorzaken. Door de gehoorschade kunnen ze zich niet meer goed oriënteren wat aanspoelen tot gevolg kan hebben. Ondanks dat de EPA erkent dat zeemijnbouw onzekere ecologische gevolgen heeft voor het gebied en haar inwoners, heeft zij toch toestemming verleend aan Trans Tasman Resources Limited. 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Lisa van Leeuwen