Zodra de blaadjes vallen worden overal in het land de bladblazers tevoorschijn gehaald. Die rommel moet zo snel mogelijk van het gazon! Al die losse bladeren die maar op de grond liggen en in cirkeltjes door de straten waaien? Weg ermee! Dus worden ze bijeen geblazen en afgevoerd alsof het giftig afval is. Bladblazen is een obsessie geworden in ons land. Netheid overtreft ecologie. Slechts weinigen staan erbij stil dat afgevallen bladeren een belangrijke rol vervullen voor veel dieren en dat ze als voeding voor de grond werken. Dus om nu de bladeren weg te blazen en in het voorjaar dure compost te kopen is niet slim! Teken de petitie voor een verbod op bladblazers, die veel meer kwaad aanrichten dan de meeste mensen weten.

Bladblazers zijn natuurkillers
Bladblazers actief in Zeist (2017) | Foto: screenshot Biga Bladblazer Boys/YouTube

Het meedogenloze geloei van bladblazers is niet alleen erg storend voor de buren, maar ook zeer destructief voor de natuur. Beter zou zijn de hark te pakken en de bladeren ergens in een hoek op een hoop te vegen, want daar vormen ze een winterslaapplaats voor egels. Onder de bladeren leven hommels, sommige vlindersoorten, wormen, pissebedden en lieveheersbeestjes; ze zitten er beschut en eten van de blaadjes.

Bladblazers zijn natuurkillers
Lieveheersbeestjes zoeken beschutting onder herfstblad | Foto: publiek domein

Insecten zijn belangrijk als bouwstenen van de voedselketen, en het gebruik van bladblazers vernietigt het insectenleven in de bladeren. We hebben al een enorm percentage van ons insectenleven verloren, dus moeten we de overgebleven insecten in stand houden, zodat ze zich kunnen voortplanten en hun werk kunnen doen om het evenwicht in de omgeving te bewaren. Volgens Arnold van Vliet, bioloog verbonden aan de Wageningse universiteit, verschraal je de omgeving door bladeren weg te blazen:

“Dat is omdat voeding wordt weggenomen uit de bodem. In een normaal ecologisch systeem breken schimmels en bacteriën de bladeren af. Er zit heel veel leven in het verrottende blad. En die beestjes trekken ook weer vogels aan.”

.

Frans hof verbiedt vogeljacht met lijmstokken
Roodborstjes vinden veel voedsel onder afgevallen blaadjes | Foto: publiek domein

Insectenetende vogels zoals winterkoning, roodborst en heggenmus zijn dol op al die beestjes onder de blaadjes. Sterker nog, hun leven hangt ervan af als de temperatuur onder nul zakt, want dan verbranden deze kleine vogels tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht om warm te blijven. Overdag moet er flink gegeten worden om zichzelf tijdens de koude nachten warm te houden. Ook egels hebben bladeren nodig en rommelige hoekjes om te kunnen overwinteren. Maar wanneer iedere hoop met blad wordt weggeblazen omdat we in een saai aangeharkt landje willen leven gaat dat ook ten koste van egels. Maar welke bladblaasfanaat staat bij dit alles stil? De gemeente Zeist heeft in 2017 ieder geval nog geen enkel benul, net als de meeste andere gemeenten:
.

Decadente luiheid

Bladblazers zijn het symbool van westerse decadentie en luiheid. De schijnbaar onschuldige bladblazer kan veel meer schade aanrichten dan je zou denken – zowel voor je gezondheid als voor het klimaat. Een bladblazer met een benzinemotor stoot onder meer CO, CO2, giftige verbrandingsgassen en fijnstof uit en is dus erg slecht voor de luchtkwaliteit. Fijnstofdeeltjes van 10 micrometer en kleiner zijn inhaleerbaar, kunnen zich afzetten op luchtwegoppervlakken en daar blijven; terwijl kleinere deeltjes (2,5 micrometer of minder) diep in de longen kunnen doordringen.

Ook is er sprake van onverbrande brandstof: giftige verbindingen uit benzine die in de lucht lekken, hetzij door verdamping, hetzij door onvolledige verbranding in de motor. Verscheidene van deze verbindingen zijn kankerverwekkend en staan ​​bekend als irriterende stoffen voor ogen, huid en luchtwegen.
.

Geluidsoverlast

De meeste bladblazers zijn net zo luidruchtig als een kettingzaag en zorgen voor ernstige geluidsoverlast en soms zelfs gehoorbeschadiging. Sommige stoten tussen de 80 en 85 decibel (dB) uit tijdens gebruik. De meeste goedkope of middelgrote bladblazers kunnen gebruikers en hun omgeving echter blootstellen aan maximaal 112 decibel (een opstijgend vliegtuig genereert 105 decibel, de pijngrens ligt op 120 dB). Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg:

“Duits onderzoek toont aan dat een uurtje met een bladblazer werken qua uitstoot hetzelfde is als 1.700 kilometer met een auto rijden.”

Nog moordender zijn bladzuigers, die met hun enorme zuigkracht een luchtstroom hebben van 160 kilometer per uur. De gebruikers hebben er geen flauw benul van dat ze niet alleen veel slachtoffers maken onder kevers en spinnen; ook kikkers en andere dieren die zich in de bladeren veilig wanen vallen ten prooi aan het monster. In 2017 werd daarom in Amsterdam op initiatief van de Partij voor de Dieren besloten dat afgevallen blad niet meer wordt opgeruimd.
.

Bladeren blijven voortaan liggen in Amsterdam

Discussie in andere landen

De Vlaamse regering verbood in 2019 de 300 gemeenten om nog gebruik te maken van bladblazers met een tweetaktmotor. In Duitsland mag op bepaalde tijden op werkdagen niet worden geblazen en op zondag helemaal niet. Soortbeschermingsdeskundige Silvia Bender van BUND, de Duitse Federale Overheid voor Milieu en Natuurbehoud:

“Bladblazers zijn niet alleen oorverdovend luid en vervuilen de lucht met hun verbrandingsmotoren, ze beschadigen ook de bodembiologie serieus. Naast bladeren en insecten worden tevens plantenzaden vernietigd. Hoe dan ook, de apparaten zijn overbodig. Ga in plaats daarvan weer harken, harken en harken.”

Ook in de Verenigde Staten is het gebruik van de benzinebladblazer in ongeveer 100 steden gedeeltelijk beperkt. In Washington D.C. zijn bladblazers verboden. Iedereen die hem toch gebruikt riskeert een boete van maximaal 500 dollar.
.

Petitie voor verbod op bladblazers

De conclusies van de klimaattop waren deze maand somberder dan ooit. Hoeveel wake-up calls heeft de wereld nog nodig? Net als bij de gestage afname van insecten en egels lijkt de mens doof en blind voor de nadelige gevolgen van zijn handelen. Bladblazers zijn slecht voor het milieu, de gezondheid van mens en dier en er is een milieuvriendelijke en gezonde manier manier om met gevallen blad om te gaan: stop met bladblazers en bladzuigers en ga harken!

Bronnen:

Vogelbescherming: Dump de bladblazer!

Robotgrasmaaiers levensgevaarlijk voor egels

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg