Zodra de blaadjes vallen worden overal in het land de bladblazers tevoorschijn gehaald. Die rommel moet zo snel mogelijk uit de perken, van het gazon en de oprit! Dus worden ze bijeen geblazen en afgevoerd alsof het giftig afval is. Bladblazen is een obsessie geworden in ons land. Teken daarom de petitie voor een verbod op bladblazers, die veel meer kwaad aanrichten dan de meeste mensen weten.

Bladblazers zijn natuurkillers
Bladblazers actief in Zeist (2017) | Foto: screenshot Biga Bladblazer Boys/YouTube

Netheid vernietigt ecologie. Slechts weinigen staan erbij stil dat afgevallen blad een fundamentele rol vervult voor veel dieren en dat bladeren de bodem voeden. Dus om nu de herfstbladeren weg te blazen en in het voorjaar dure compost te kopen is niet slim. Toch zien hordes mensen liever een ‘schoon’ grasveld, een zwart bordes of erger nog: tegels.

Het meedogenloze geloei van bladblazers is niet alleen erg storend voor buren, maar ook zeer destructief voor de natuur. Beter zou zijn de hark te pakken en de bladeren ergens in een hoek op een hoop te vegen, want daar vormen ze een winterslaapplaats voor egels en insecten. Onder de bladeren leven hommels, sommige vlindersoorten, wormen, pissebedden en lieveheersbeestjes. Ze zitten er beschut en eten van de blaadjes.

Bladblazers zijn natuurkillers
Lieveheersbeestjes zoeken beschutting onder herfstblad | Foto: publiek domein

Insecten zijn belangrijk als bouwstenen van de voedselketen. Het gebruik van bladblazers vernietigt het insectenleven in de bladeren. We hebben inmiddels een enorm percentage vliegende en kruipende beestjes verloren. Daarom moeten we de overgebleven insecten in stand houden, zodat ze zich kunnen voortplanten en het natuurlijk evenwicht in de omgeving bewaren of herstellen.

Verschraling

Volgens Arnold van Vliet, bioloog verbonden aan de Wageningse universiteit, verschraal je de omgeving door bladeren weg te blazen:

“Dat is omdat voeding wordt weggenomen uit de bodem. In een normaal ecologisch systeem breken schimmels en bacteriën de bladeren af. Er zit heel veel leven in het verrottende blad. En die beestjes trekken ook weer vogels aan.”

.

Frans hof verbiedt vogeljacht met lijmstokken
Roodborstjes vinden veel voedsel onder afgevallen blaadjes | Foto: publiek domein

Insectenetende vogels zoals winterkoning, roodborst en heggenmus zijn dol op al die beestjes onder het afgevallen blad. Hun leven hangt zelfs af van deze voedselbron zodra de temperatuur onder nul zakt, want dan verbranden kleine vogels tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht om warm te blijven. Overdag moet er flink gegeten worden om zichzelf tijdens de koude nachten op temperatuur te houden. Ook egels hebben bladeren nodig en rommelige hoekjes om te kunnen overwinteren. Maar wanneer iedere hoop met blad wordt weggeblazen omdat we in een aangeharkt land willen leven, gaat dat ook ten koste van onze egels.

Welke bladblaasfanaat staat stil bij dit alles? De gemeente Zeist heeft in 2017 ieder geval nog geen enkel benul, net als de meeste andere gemeenten in Nederland. Onderstaande video zegt alles:
.

Ongezond

Bladblazers zijn een symbool van luiheid, schadelijk voor je gezondheid en voor het klimaat. Een bladblazer met een benzinemotor stoot onder meer CO, CO2, giftige verbrandingsgassen en fijnstof uit en is dus erg slecht voor de luchtkwaliteit. Fijnstofdeeltjes van 10 micrometer en kleiner zijn inhaleerbaar, kunnen zich afzetten op luchtwegoppervlakken en daar blijven; waarbij kleinere deeltjes (2,5 micrometer of minder) tot diep in de longen kunnen doordringen.

Ook is er sprake van onverbrande brandstof: giftige verbindingen uit benzine die in de lucht lekken, hetzij door verdamping, hetzij door onvolledige verbranding in de motor. Verscheidene van deze verbindingen zijn kankerverwekkend en staan ​​bekend als irriterende stoffen voor ogen, huid en luchtwegen. In die zin zijn elektrische bladblazers gezonder voor de mens, maar net zo destructief voor dieren.
.

Geluidsoverlast

De meeste bladblazers zijn net zo luidruchtig als een kettingzaag. Ze zorgen voor ernstige geluidsoverlast en soms zelfs gehoorbeschadiging. Sommige blazers produceren tussen de 80 en 85 decibel (dB) aan herrie tijdens het gebruik. De meeste goedkope of middelgrote bladblazers kunnen gebruikers en hun omgeving echter blootstellen aan maximaal 112 decibel (een opstijgend vliegtuig genereert 105 tot 120 decibel, de pijngrens ligt op 120 dB). Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg benadrukt met een voorbeeld dat bladblazers erg slecht zijn voor milieu en klimaat:

“Duits onderzoek toont aan dat een uurtje met een bladblazer werken qua uitstoot hetzelfde is als 1.700 kilometer met een auto rijden.”

Nog moordender zijn bladzuigers, die met hun enorme zuigkracht een luchtstroom hebben tot wel 160 kilometer per uur. De gebruikers hebben er geen flauw benul van dat ze niet alleen veel slachtoffers maken onder kevers en spinnen; ook kikkers en andere dieren die zich in de bladeren veilig wanen vallen ten prooi aan het zuigmonster. In 2017 werd daarom in Amsterdam op initiatief van de Partij voor de Dieren besloten dat afgevallen blad niet meer wordt opgeruimd.
.

Vogelbescherming: Dump de bladblazer!

Discussie in andere landen

De Vlaamse regering verbood in 2019 de 300 gemeenten om nog gebruik te maken van bladblazers met een tweetaktmotor. In Duitsland mag op bepaalde tijden op werkdagen niet worden geblazen en op zondag helemaal niet. Soortbeschermingsdeskundige Silvia Bender van BUND, de Duitse Federale Overheid voor Milieu en Natuurbehoud:

“Bladblazers zijn niet alleen oorverdovend luid en vervuilen de lucht met hun verbrandingsmotoren, ze beschadigen ook de bodembiologie serieus. Naast bladeren en insecten worden tevens plantenzaden vernietigd. Hoe dan ook, de apparaten zijn overbodig. Ga in plaats daarvan weer harken, harken en harken.”

Ook in de Verenigde Staten is het gebruik van de benzinebladblazer in ongeveer 100 steden gedeeltelijk beperkt. In Washington D.C. zijn bladblazers verboden. Iedereen die hem toch gebruikt riskeert een boete van maximaal 500 dollar.
.

Ban de bladblazers, teken de petitie

Op veel punten lijkt de mens doof en blind voor de nadelige gevolgen van zijn handelen. Bladblazers zijn slecht voor het milieu, de gezondheid van mens en dier en er is een milieuvriendelijke en gezonde manier manier om met gevallen blad om te gaan: stop met bladblazers en bladzuigers. Ga harken!
.

Bronnen:

Karen’s blog: Red egels, verbied bladblazers na ingang vorstperiode

Robotgrasmaaiers levensgevaarlijk voor egels

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg – dit artikel is een herpublicatie uit 2022 met kleine aanpassingen