Zonder bijen geen fruit, noten, chocola, koffie, groenten… Om iets te doen aan de enorme bijensterfte in de wereld en in Nederland, heeft ORGA architect een architectonisch bijenpaleis ontworpen voor de mooiste stadsparken van Nederland, die volledig gericht zijn op het versterken van de bij. 

Bijenpaleis
Bijenpaleis

Gemeente Amsterdam heeft direct enthousiast gereageerd op het bijenpaleis en een plek ter beschikking gesteld en vergund in het Westerpark. Via Crowdfunding wordt het geld nu bij elkaar gespaard en de teller inmiddels al over de 50%.

Versterken van de bij

Het bijenpaleis is volledig ingericht op het versterken van de bij. In speciale kasten mogen ze hun eigen raten bouwen, hun eigen koningin uitzoeken en de honing die mogen ze zelf houden. Tevens worden imkers biodynamisch opgeleid, krijgen scholen lespakketten aangeboden en worden er bijvriendelijke zaadzakjes uitgedeeld. Het bijenpaleis wordt een architectonische aanwinst voor het park en een ontmoetingsplek voor iedereen die van bijen, natuur, architectuur en gezond eten houdt.

BN’ers

Egbert-Jan Weeber zet zich er enthousiast voor in. 13 Andere acteurs en actrices waaronder Carice van Houten, Anna Drijver en Halina Reijn zijn in een bijenpakje gekropen om aandacht te vragen voor de honingbij.

BEEing Green Bijenpaleis met Egbert-Jan Weeber

Bijen in het park

Waarom geen bijen op het dak, maar in het park: zo dicht bij ons leren we ze beter kennen en gaan we weer van ze houden. De imker en de bijen kunnen we van dichtbij bekijken. We zien oa dat ze communiceren met dansjes. We zien hoe ze zwaar beladen met stuifmeel de kast binnen zweven. Er wordt informatie gegeven over wat wel en niet goed voor ze is. De gemeente wordt advies gegeven over een bijvriendelijk groenbeleid. Die zal anders gaan zaaien, maaien en spuiten. Daarbij zorgt de imker zo goed voor de bijen dat ze zich allemaal als koningin behandeld voelen.

Het bijenpaleis wordt gekocht door de crowd en geschonken aan I Love Beeing, een bijzonder enthousiaste club jonge mensen (waaronder bekende acteurs en actrices) die allerlei leuke acties en activiteiten organiseren om de bijen te versterken. I Love Beeing zal alle crowdfunders uitnodigen op de opening van het bijenpaleis in het Westerpark.

Initiatiefnemers

BEEing Green is een initiatief van het biobased architectenbureau ORGA architect en wordt gerealiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten, Universiteit Wageningen, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, Lokaal Hout, Stichting Verdandi, VESP (vereniging van EPDM leveranciers) en het Amsterdamse I Love Beeing.

Kijk voor meer informatie en om mee te helpen via Crowdfunding op:

http://www.oneplanetcrowd.nl/project/beeinggreen-bijenpaleizen-in-stadsparken

Persbericht